Vezetőkön, sztárokon spórolna a BBC

2009.03.25. 16:02 Módosítva: 2009.03.25. 18:42
Több mint 400 millió fontot, azaz közel 130 milliárd forintot tervez, hogy spórol a vezetők és a sztárok fizetésén az elkövetkező három évben a BBC, azzal hogy befagyasztja a fizetésüket, írja a Variety.

„A bérek befagyasztása elkerülhetetlen” – nyilatkozta Mark Thompson, a BBC vezetője egy médiakonferencián. „Figyelembe kell vennünk a gazdaság növekedésének lassulását, a reklámbevételek csökkenését. Jelentős megszorítások nélkül túllépjük a törvényben meghatározott hitelállományunkat” – mondta.

A BBC finanszírozása eltér a magyar közszolgálati tévéjétől és rádiójától. Míg nálunk már nem kell, Nagy–Britanniában minden tévével rendelkező brit háztartásnak kell fizetni előfizetési díjat, ennek értékét minden évben a brit kormány határozza meg, mindig az előző évi átlagkeresetekhez viszonyítva.

Mivel tavaly a válság recesszió miatt az átlagkeresetek is csökkentek, az előfizetői díjak csökkenése hatással volt a BBC büdzséjére. Az elmúlt négy és fél évben 7200 dolgozójától vált meg a BBC és további 1200 munkatárs elküldése várható. Thompson szerint ez azt jelenti, hogy a BBC-nek lesz a legnagyobb költségcsökkentő és szerkezet-átalakító programja az összes brit tévé közül. A vezető reagált a kritikákra is. Sokan ugyanis kifogásolják, hogy a BBC még a válságban is úgy viselkedik, mintha immunis lenne a csökkenő állami bevételekre.

Thompson szerint ma már senki sem mondhatja azt, hogy a BBC úszkál a pénzben. Persze a több más tévé még mindig aránytalanul soknak tartja a BBC 4,7 milliárd fontos állami támogatását, mint mondják, ez jelentős erőfölényt eredményez neki a médiapiacon. Low Gear A BBC mindenesetre most már kész magára venni a válság terheit, és a költségcsökkentés már elérte a legismertebb műsorait is.