Ötpárti egyeztetés lesz a médiatörvényről

2009.04.08. 14:37 Módosítva: 2009.04.08. 14:48
A találkozót a Fidesz kezdeményezte, amely mindeddig nem közölte hivatalosan, hogy kihátrált volna a mintegy másfél éves munka eredményeként megszületett anyag mögül.

Várhatóan a jövő kedden tartanak ötpárti egyeztetést a médiatörvény tervezetének további sorsáról - közölte a tárgyalásokat vezető Jánosi György szocialista országgyűlési képviselő. Az Index is beszámolt arról, hogy esetleg félelemből megszavazhatják a médiatörvényt.

Szerdai számában írt arról a Népszabadság, hogy a Fidesz előző napi elnökségi ülésén az a döntés született: a legnagyobb ellenzéki erő megszakítja a médiatörvényről szóló ötpárti tárgyalásokat.

A tervezet első változatát tavaly novemberben, a másodikat karácsony előtt egy nappal, a harmadikat pedig február elején tették közzé. A másodikban már nem szerepel a sajtóban és számos publicisztikában bírált, a köznyelvben csak "médiarendőrségként" említett elképzelés, amely szerint a médiahatóság "bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos (birtokos), illetve az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is beléphet, e célból lezárt területet, épületet, helyiséget felnyithat". Kikerült az anyagból az a kitétel is, amely szerint tevékenysége vagy mulasztása miatt háromhavi bérének megfelelő összeggel büntethető a felelős szerkesztő.

A legfrissebb változatba - szemben a korábbi verziókkal - a javaslattevők visszaemelték a társadalmi véleményezés intézményét; a felállítani tervezett Közszolgálati Tanács nézői-hallgatói panelt működtetne, amely véleményezőként közreműködne a közszolgálati stratégia kidolgozásában.

A tervezetben megmaradt ugyan az újdonságként behozott nyolcéves korhatár-besorolás, de - eltérően az előző változattól - nem szabnák meg, hogy az ilyen műsor mikor kerülhet adásba. Finomítottak a meghatározó véleményformáló képességű műsorszolgáltatók definícióján is.