Sztrájk volt a francia közrádiónál

2009.04.09. 11:28
Úgy tűnik, a gazdasági válság elérte a francia közszolgálati médiát is. A francia közszolgálati rádiónál leépítéseket terveznek, és újragondolják a fizetéseket, utóbbi a szakszervezetek szerint egyértelműen fizetéscsökkenést jelent. Az intézkedések ellen tiltakozott tegnap a közrádió több száz munkatársa.

A francia közszolgálati rádió és a külföldre sugárzó, állami költségvetésű Radio France Internationale (RFI) több száz munkatársa vonult utcára Párizsban. A tüntetők az RFI-t érintő leépítések és a közszolgálati médiában dolgozók szociális helyzetének várható romlása ellen tiltakoztak. Eközben az RFI legtöbb idegen nyelvű adásának és a közrádió legfontosabb csatornáinak munkatársai egynapos sztrájkot is hirdettek, így az adók napközben csak zenét sugároztak.

Az ügy előzményei januárra nyúlnak vissza, ekkor jelentette be az RFI vezetősége, hogy modernizációs programja részeként a jelenlegi 1040-ből 206 munkahelyet megszüntetnek. A globális modernizáció és átszervezés a hatékonyabb működést tűzte ki céljául. Ezért például német, a lengyel, a szerbhorvát, a török, az albán és a laoszi nyelvű adását megszünteti a rádió. Idén október végén várhatóan elhallgat a BBC és az RFI közös magyar adója is, a BBC-RFI is.

Ez része a BBC költségcsökkentéseinek, de ott főleg a vezetők és a sztárok fizetésén spórolnak. A leépítés a közelmúltban megszavazott új francia médiatörvény eredménye, amely a francia közszolgálati adókat egy intézménybe vonta össze.

A szakszervezetek szerint ez által a jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés és az abban biztosított szociális garanciák veszélybe kerülnének. A leépítések elleni tiltakozás mellett a sztrájkot meghirdető kilenc szakszervezet a közszolgálati média valamennyi csatornájára, így a rádiók mellett a televíziókra és a nemzeti filmintézetre vonatkozó kollektív szerződésnek a védelmét is támogatja.