A CBS Agatha Christie-t koppintva diktálhatja az új tévés trendet

2009.04.10. 13:03
Tegnap este indult (amerikai idő szerint) a CBS csatornán a Harper’s Island című 13 részes misztikus sorozat, ami a készítői szerint akár új trendet is teremthet az amerikai televíziózásban. A csatorna bízik az új formátumban, és a bizalom nem is alaptalan, a tesztvetítéseken a fiatal nők körében is jól teljesített a sorozat, tudósít a The New York Times. A CBS azt reméli, hogy a most induló szériával ki tudnak törni a nyugdíjas csatorna státuszból, ahogy az elsősorban idősebb közönsége miatt a csatornát csúfolják.

Az új szériával nagy kockázatot vállalt a csatorna, a legtöbb országos tévével ellentétben ugyanis olyan sorozattal próbálkoznak, aminél előre tudható, mikor lesz vége. A Harper's Islandnek ugyanis a nézettségtől függetlenül vége lesz tizenharmadik epizódban, ilyet eddig viszont csak a miniszériáknál láttunk, a midseason sorozatoknál nem. Utóbbiaknak azokat nevezzük, amik nem a tévés évadok elején, szeptemberben, hanem például ilyentájt, áprilisban startolnak. Az új széria is elvileg ennek számítana, de akár egy új formátumot is köszönthetünk a sorozatban.

A biztos véget az teszi lehetővé, hogy a történetben, hasonlóan Agatha Christie híres regényéhez, a Tíz kicsi négerhez, egyesével kezdenek fogyni a szereplők. Ennek oka egy titokzatos gyilkos tevékenykedése, akinek személyazonosságára természetesen csak a 13. epizódban derül fény. A záróepizód a tervek szerint július másodikán kerül majd képernyőre. A sorozat a zárt történetével persze kicsit hajaz a divatos Nagy Ő és a Survivor realitykre, ahol szintén egyesével fogytak a szereplők, hasonlítja más tengerentúli műsorokhoz a sorozatoz, a The New York Times.

A csatorna a sorozat futása alatt az interneten is versenyt hirdet, ahol a netezőknek azt kell eltalálni, ki lesz a titokzatos gyilkos következő áldozata. A nyertesnek ráadásul ezer dollár is üti markát.

A sorozathoz kapcsolódik egy közösségi oldal is, ahol egy szériához kapcsolódó online sorozat indul, a Harper's Globe. Ebben egy a szigetre érkező újságírónő történetét lehet nyomon követni, aki azért jött, hogy a Harper's Globe újság archív példányait digitalizálja, de lassan szintén belekeveredik a misztikus történetbe. Az újságírónő kalandjairól szóló webizódok mindennap kikerülnek a közösségi oldalra.

Titokzatos körülmények

A tévésorozat alapötlete egyszerű: fiatal, tehetős fiatalok egy csoportja érkezik a kis, félreeső, Harper nevű (és csak a sorozatban létező) szigetre azért, hogy itt tartsák két társuk, Henry (Christopher Gorham) és Trish (Katie Cassidy) esküvőjét. Az ünneplők közt ott van Abby (Elanie Cassidy), akinek az anyját titokzatos körülmények közt ölték meg hét évvel az előtt.

A sorozat a Losthoz hasonlóan épít a szereplők visszaemlékezéséire (flashbackekre), amikből aztán itt is meglepő dolgok derülnek ki a csapat múltjából. Az összehasonlítás persze máshogy is ül, John Turteltaub (Nemzet aranya 1, 2), a sorozat producere a Times-nak azt nyilatkozta, azért is jó, hogy ezt a formát választották, mert így nem várják meg, míg szépen lassan elkezd apadni a közönség, utalt a nagy versenytársra a producer.

Nina Tassler, a CBS Entertainment, azaz a gyártó cég igazgatónője is hasonlóan optimista: „Ha azt mondjuk a közönségnek, hogy, biztos vége lesz, akkor pont, hogy folyamatosan nőni fog az évadban a nézettség, a rejtélyes gyilkosságok történetei sokakat érdekelnek, nagy hagyományuk van a kultúránkban." A cég úgy gondolkodik, az embereket alapból érdekli a rejtély és a találgatással járó játék, így akár folyamatosan csatlakozhatnak be a sorozatot nézők közé.

Szorítás

Ha sikeres lesz, jöhet a második széria is. Ennek már munkacíme is van; Harper's Safari, itt egy őserdő közepén lezuhant csoport tagjai kezdenek majd el fogyni, vagy egy tengeren elveszett hajó utasai. Ötlet tehát van bőven, már csak az a kérdés, hogy a tesztközönség után a tévénézőknek is tetszik a széria. Ha nem, az sem baj, mert nem lesznek elvarratlan szálak a történet végén, ígérik az alkotók. A sorozat sikeréért mindenesetre a hazai online sorozatokkal foglakozó médiumok ismert bloggerei is szorítanak, a Sorozatjunkie szerzője (Winnie) ugyanakkor szkeptikus, szerinte kérdéses, mennyire lehet egy már-már horror elemekkel operáló sorozat egy nyugdíjas csatornán sikeres.

Információnk szerint a hazai csatornák közül a TV2 vette meg a sorozatot, de a magyar címről és a hazai premier időpontjáról még nincsenek hírek. Úgy tudjuk, a TV2-s bemutató ősznél előbb nem várható.