Kedden az m1-en vall Rózsa-Flores

2009.04.17. 19:54 Módosítva: 2009.04.17. 22:41
Az m1 műsorára tűzi azt az interjút, amit Eduardo Rózsa-Flores végrendeletnek szánt, és amiben elmeséli, hogy miért utazott Bolíviába. Az anyagot Kepes András vette fel, és még operatőr sem tartózkodott a szobában.

Április 21-én este a Magyar Televízió Különös történetek című műsorában kerül adásba a csütörtök hajnalban Bolíviában lelőtt Rózsa Flores Eduardóval rögzített utolsó felvétel. Az anyag gyakorlatilag végrendeletnek készült. Az interjút Kepes András készítette.

A bolíviai rendvédelmi szervek által két társával együtt Santa Cruzban lelőtt író-újságíróval Kepes András már készített egy anyagot, amelyet 2008. október 15-én adott le az MTV.

Rózsa Flores Eduardóval közvetlenül elutazása előtt, szeptemberben találkozott utoljára, ekkor forgatott vele még egy anyagot, vélhetően a legutolsót, amelyen a bolíviai-magyar író szerepelt.

"Ez egy titkos felvétel volt, operatőr sem volt benn, csak mi ketten és egy kamera. Eduardo megkért, hogy erről a felvételről ne beszéljek senkinek, és a lelkemre kötötte, hogy ne hozzam nyilvánosságra, amíg ő esetleg visszajöhet; illetve abban az esetben, ha nem térne vissza, azt teszek a kazettával, amit akarok" - árulta el Kepes András. Mint mondta, erre az anyagra fog épülni a Különös történetek kedd esti különkiadása is.

"Ennek az adásnak a szeptemberben készített felvétel lesz az egyik részlete, amelyből világos lesz, hogy Eduardo miért is ment Bolíviába. Elég egyértelműen kiderül, hogy mi a háttere ennek a jelenlegi eseménynek (Rózsa Flores lelövésének), amelyet a különböző sajtóorgánumok különféleképpen interpretálnak" - mondta el a televíziós szerkesztő.

Mint Kepes András megjegyezte, szeptember óta e-mailen keresztül maradtak kapcsolatban; Rózsa Flores Eduardo néhány nappal ezelőtt is írt neki. "Nagyon elszórtan tartottuk a kapcsolatot, de azt hiszem, szegény, nem a levelezéssel foglalkozott elsősorban" – mondta a riporter.

Kepes András nem tud róla, hogy az író a csütörtök hajnali események előtt keveredett-e már összetűzésbe a bolíviai hatóságokkal.

„Azt mondta, egyetlen emberben bízik meg: bennem, és nekem mondja el gyakorlatilag a végrendeletét, hogy miért is ment oda, és hogy mit gondol a bolíviai helyzetről" – emlékezett Kepes.

A televíziós újságíró szerint nehéz lenne tisztázni a Santa Cruzban történteket: "a jelenlegi információkból egyértelműen kiderül, hogy van a kormánynak egy változata, a bolíviai ellenzéknek van egy másik, mi pedig nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megtudjuk az igazságot. Én azt tudom majd bemutatni ebben a műsorban, hogy mi volt Eduardo változata, hogy ő miért ment oda".

Az MTV Az este című műsorában Kepes azt mondta, Rózsa Flores azért ment Bolíviába, mert az ország a polgárháború szélén áll, őt pedig a keleti tartomány vezetői arra kérték, hogy ha valóban fegyveres konfliktus lesz, akkor segítse horvátországi tapasztalaival őket. Rózsa Flores az országnak ebből a részéből származik. Kepes szerint Rózsa Flores nem volt zsoldos, nem pénzért vagy politikai okok miatt harcolt, hanem saját meggyőződéséből volt hajlandó az életet kockára tenni fegyveres konfliktusokban.