Színesben tér vissza Stirlitz

2009.05.04. 11:49 Módosítva: 2009.05.04. 12:42
Nyolc hónap alatt készült el A Tavasz 17 pillanata színes verziója, amit május 9-től vetítenek Oroszországban. A KGB megrendelésére készült szovjet kémsorozathoz új főcímet is terveztek.

A restauráció után színesben kezdik vetíteni A Tavasz 17 pillanatát május 9-étől, a Győzelem Napjától Oroszországban. A 73-ban készült szovjet sorozat máig a legnépszerűbbek egyike Oroszországban, és Stirlitz valóságos népi hős, ahogy az őt alakító Vjacseszlav Tyihonov is.

A sorozaton öt ország hatszáz szakértője dolgozott, és részben kockánként, kézzel színezték a képeket, hogy a hibákat elkerüljék. Az 1987 óta ismert eljárást ritkán alkalmazzák, mert a színezett filmek nem hatnak természetesen.

Öt országban színezték

A beszkennelés után kiválasztották a jelenetek kulcspillanatait, és ezeket Oroszországban színezték kézzel, hogy mintául szolgáljanak a többi részhez. Az érdemrendek és a többezer korabeli tárgy színeit történészek határozták meg. Ezután orosz, amerikai, dél-koreai, kínai és indiai vállalatokhoz került az anyag, mert a világon egyetlen cég sem tudta volna viszonylag rövid idő alatt elvégezni a hatalmas munkát. Így alig nyolc hónap alatt, orosz szakemberek helyszíni felügyelete mellett elkészült a teljesen új változat.

Emellett eltávolították a filmből az eredeti filmszalag karcait is, és a hangot is restaurálták. Végül pedig új főcímet és stáblistát terveztek és tettek a filmhez.

A Tavasz 17 pillanának régi verzióját az orosz adókon néha évente többször is leadják, számtalan szállóige és vicc idézi, és már tényként kezelik, hogy az első vetítés idején a városokban kiürültek az utcák, csökkent a bűnözés és nőtt az áramfogyasztás.

A sorozat a KGB megrendelésére készült, de az addigi hasonló témájú filmektől tartalmilag sok tekintetben eltérő, realista alkotás lett. Egyetlen szépséghibája, hogy a szakértők egységes véleménye szerint orosz tiszt nem juthatott ilyen magasra a náci biztonság szolgálatban. A minta Stirlitz személyéhez egyes kutatások szerint egy Willi Lehmann nevű német tiszt lehetett, aki maga ajánlotta fel szolgálatait a Szovjetuniónak, de 1942-ben leleplezték, s vélhetően kivégezték.

Már várják a következő megrendelést

Az átdolgozás ténye nagy vitát váltott ki Oroszországban, hogy szabad-e a filmekhez így hozzányúlni. Alekszandr Ljubimov, a projekt művészeti vezetője viszont már jelezte: szívesen vállalkozik újra hasonló feladatra.