Kivételeznének a Tv2-vel és az RTL Klubbal

2009.05.12. 11:33 Módosítva: 2009.05.12. 12:30
Az ORTT szocialista delegáltjai engedtek a kereskedelmi tévéknek, csökkentenék a koncessziós díjat. Az RTL Klub és a Tv2 a világgazdasági válsággal érvel, meg persze azzal, hogy az állam elszórja az általuk befizetett milliárdokat. Egyébként akár ki is vonulhatnak Magyarországról. A döntést megint elhalasztotta az ORTT. Kétmilliárd forintról, vagy annál többről van szó?

Miközben a Magyar Televízió és a Duna Tv egymást támogatva könyörög és tiltakozik, sőt perrel fenyegetőzik, az ORTT szocialista és liberális delegáltjai mégis napirendre akarták tűzni ma is a két országos kereskedelmi csatorna koncessziós díjának kérdését. Már a múlt héten döntenie kellett volna a testületnek a közmédia számára kétmilliárd forintos megvonást jelentő kérdésről, de Majtényi László, az ORTT elnöke hirtelen berekesztette az ülést, információink szerint azért, hogy időt nyerjen. Pont ugyanez történt most is, az ORTT végül nem tárgyalta az ügyet, az ellenzéki delegáltak az időt húzzák, és reménykednek.

A háttérben az Index információi szerint a digitális átállás életben tartására kötött alku állhat: a két nagy kereskedelmi csatorna felmegy a nézetlen és teljesen üres digitális földfelszíni multiplexre, cserébe kevesebbet kell majd ezentúl fizetniük a lakosság 19 százaléka által nézett analóg frekvencia használatáért. Az RTL Klub a múlt héten már alá is írta a tizenkét éves szerződést az Antenna Hungáriával, pedig decemberben még pereltek az előnytelen feltételek miatt. És úgy tudjuk, hogy a Tv2 is közel áll a megállapodáshoz.

Ennek ellenére sokak szerint a gyengekezű politikai nem is a digitális átállást mentené, hanem egyszerűen csak beijedt: ha ugyanis a Tv2 és az RTL Klub dühében visszaadja az országos frekvencia használati jogát, akkor várhatóan a lakosság legszegényebb tizenöt százaléka marad napi betevő Barátok közt és Áll az alku nélkül.

Kevesebb, de sokmilliárd

Az RTL Klub és a Tv2 jelenleg 1,9 milliárd forintot fizet évente az országos analóg frekvencia használatáért, és december óta már többször próbálkoztak a díjcsökkentéssel, az ORTT azonban eddig minden kérelmüket visszadobta. Először az összeg felezését akarták volna elérni, de egy új javaslat szerint a két csatornának az árbevétel alapján kéne fizetnie. Eszerint például tavaly az RTL Klub 1 milliárd 250 milliót, a TV2 pedig 930 milliót fizetett volna.

A szocialista delegáltak által támogatott tervezet egyik legfurcsább pontja, hogy amíg a két nagy országos kereskedelmi csatorna nettó árbevétele 3,5 százalékát fizetné ezentúl az ORTT-nek, addig a sokkal kisebb nyereséget termelő rádiók 10 százalékot fizetnének, sőt a gyakran az életben maradásért küzdő helyi tévéknek is 7 százalékot kéne leadniuk.

A díjcsökkentésben annak ellenére egyetértenek az ORTT szocialista és szabaddemokrata delegáltjai, hogy tavaly mindkét cég rekordárbevételt ért el, az RTL Klub 35,6 milliárd forintot, míg a Tv2 26,5 milliárdot termelt a tulajdonosok legnagyobb örömére. Ennek ellenére most a gazdasági világválságtól félnek, pedig a legrosszabb számítások szerint is csak legfeljebb 15 százalékkal csökkentek a reklámbevételeik az idei szűk esztendő első három hónapjában 2008 azonos időszakához képest. Ráadásul mindkét adó tervez idén is milliárdos fejlesztéseket, például a Tv2 megvette a Bajnokok Ligája jogait.

Ezért fizetnek?

Ha az RTL Klub és a Tv2 közel kétmilliárddal kevesebbet fizetne, akkor az az MTV-nek és a Duna Televíziónak jönne nagyon rosszul: az MTV 600 millióval kevesebbhez jutna, míg a Duna 300 millió forinttal kevesebből gazdálkodhatna. Perrel fenyegetőzik éppen ezért a két köztévé, bár arra nem adnak érdemi választ, hogy a két csatorna együttesen közel 40 milliárdos éves költségvetése mellett mégis miért fenyeget a működésképtelenség réme emiatt az alig több mint 2 százalékos bevételkiesés miatt.

Ráadásul a Tv2 befizetéseit ugyan 70:30 arányban az MTV és a Duna közt osztják be, de az RTL Klub pénze már a digitális átállás támogatására megy, illetve az ORTT saját Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézetét, valamint helyi televíziókat, határon túli színházi fesztivált, és az ORTT-tagok számára kedves egyéb projekteket pénzelnek belőle. Sőt az ORTT évek óta túllépi a törvényben számára előírt költségvetést, tehát tulajdonképpen a kereskedelmi csatornák pénzéből fedezi a rezsi- és bérköltségek egy részét, meg persze a március 15-ei, rendkívüli jutalmak költségeit.

A Tv2 és az RTL Klub pénze tehát fájhat a köztévéknek, de azért a koncessziós díjak pazarló felhasználását elég nehéz védeni. Az RTL Klub például az utóbbi 12 évben közel 20 milliárd forintot fizetett a kábelhálózatok fejlesztésére, és digitális átállásra: az előbbi sok szakértő szerint kidobott pénz volt, hiszen a tőkeerős cégek maguk is elvégezték volna ezt a munkát, az utóbbi pedig egyszerűen kudarc.

Akkor inkább itt sincsenek

A Tv2 és az RTL Klub azonban nem csak az általuk befizetett pénz elherdálásával érvelhet a díjcsökkentés mellett. Úgy tudjuk, hogy felmerült az is, hogy a két csatorna egyszerűen visszaadja az országos analóg frekvenciát, és csak a szolgáltatók kínálatában lesznek ezentúl megtalálhatóak.

Ha bármelyik adó ezzel egy időben külföldre helyezné át a székhelyét, évente körülbelül 4 milliárd forintot tudna megspórolni a különböző díjakon, adókon. Már nagyrészt ez fedezhetné azt, a számításaink szerint 4-5 milliárd forintos, átmeneti bevételkiesést, amit a csak szobaantennával tévéző emberek elvesztése okozna, ráadásul ezután mindkét adó előfizetési díjat szedhetne a tematikus adókhoz hasonlóan a szolgáltatóktól, ami egy minimális díjjal számolva is 3-4 milliárd forintos többletbevételt jelentene.

Ha ez megtörténne, akkor a lakosság 19 százaléka maradna Tv2 és RTL Klub, vagyis ingyenes szórakozás nélkül, és számítások szerint csak az eddig szobaantennával tévézők 20 százaléka tudna és akarna hirtelen előfizetni egy kábel- vagy műholdas szolgáltatásra. Vagyis a háztartások 15 százalékában idén már csak az MTV maradna.

Ez egyrészt 15 százalék nagyon dühös választót jelentene, másrészt viszont egyes számítások szerint a hirtelen jött nézettségnövekedés éves szinten akár egymilliárd forintos plusz reklámbevételt is jelenthetne az MTV-nek. Vagyis meg sem éreznek a koncessziós díjakból származó támogatások elmaradását.

De persze felesleges ennyire előreszaladni, hiszen sem a Tv2, sem az RTL Klub nem fontolgatja komolyan a távozást, leginkább azért, mert ezzel óriási előnyhöz juttatnák a másikat. De persze ettől még rémisztgethetnek ilyesmivel.

Miért pont most, miért pont ők?

Az uniós átlaghoz képest magas koncessziós díj, a gazdasági válság és a befizetett pénzek felelőtlen felhasználása persze mind jó érv a két nagy kereskedelmi csatorna kezében. Csak az a kérdés, hogy ha az RTL Klub hosszú távú, tizenkét éves szerződést köt a digitális földfelszíni platformra, és ha egyébként is mindkét adónak így is nagyon megéri az analóg frekvencia használata, akkor mégis miért kéne csökkenteni a díjat? És miért pont abban az évben, amikor a kormány növeli az adókat? Miért pont a nyereséges tévés piacon, amikor más, kevésbé szerencsés szektorokban nem terveznek ilyen enyhítéseket?

A köztévék és az ORTT ellenzéki delegáltjai éppen a kivételezés miatt támadnák a döntést, ha mégis csökkentenék a díjakat. Az európai gyakorlat alapján ugyanis állami támogatásnak minősül minden állami forrásból érkező előny, és kifejezetten tiltott abban az esetben, ha csak meghatározott vállalatok, ágazat vagy régiók számára nyújtják.