Megalakult a Nemzeti Média Kerekasztal

2009.05.15. 09:36 Módosítva: 2009.05.15. 09:47
Mintegy ötven szakmai szervezet képviselői létrehozták a Nemzeti Média Kerekasztalt csütörtökön Budapesten.

Most, hogy a parlamenti pártok delegáltjai által kidolgozott médiaszabályozás-tervezet lekerült a napirendről, "talán lesz egy évnyi nyugság", amíg újabb törvénytervezet kerül elő egy íróasztalból - mondta a rendezvényen a kerekasztal előzményének tekinthető tavaly novemberi Médiaparlament szervezője. Pogány György szerint ez idő alatt a működését érintő lényeges kérdésekben konszenzusra juthat a szakma, tudományos alaposságú munkával új elképzeléseket kidolgozva a korábbi tervezetek ma is vállalható pontjait.

A jelentős hányadában nagy nemzetközi cégek tulajdonában lévő magyarországi média jövője a nemzetközi gazdasági folyamatok kimenetelének függvénye, márpedig a szektor legstabilabb, legerősebb résztvevői is jelentős veszteségeket könyvelnek el manapság.

A pénzügyi-gazdasági krízishez egy morális válság és bizalmatlanság is társul ma Magyarországon - hangoztatta Juhász Judit, a Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese a rendezvényen, "bűnténynek" nevezve az országos kereskedelmi rádiós és televíziós frekvenciák kiosztásának a kilencvenes évek végén alkalmazott módját.

Vele egyetértve szorgalmazott rendszerváltást a médiában Szinetár Miklós, a Televíziós Művészek Társasága elnöke, aki megjegyezte: ma Magyarországon 4-5 millió ember "csak a televízión keresztül jut hozzá valamilyen kultúrához", és ha nekik nem közvetít valódi értékeket a média, az ország szellemi versenyképességét rontja.