Mégsem csökkentik az RTL és a Tv2 díjait

2009.05.28. 18:36 Módosítva: 2009.05.29. 13:29
Az ORTT megint nem szavazott, így május 30-ig a teljes összeget ki kell fizetnie a Tv2-nek és az RTL Klubnak. Ráadásul a szocialista is és a liberális delegáltak sem támogatják már az ötletet, csak állítólag soha nem hagyták, hogy elmondják ezt.

Az ORTT két szocialista tagja, Gyuricza Péter és Ladvánszky György és a liberális tagja Tímár János nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy az ORTT hetek óta nem tud szavazni a Tv2 és az RTL Klub koncessziós díjának esetleges csökkentéséről. (A két csatorna a gazdasági válságra hivatkozva kérte a díj csökkentését, pedig mindössze 15 százalékkal estek a reklámbevételeik az első negyedévben az előző év hasonló időszakához viszonyítva, ráadásul tavaly mindkét cég rekordnagyságú árbevételt ért el).

Ma délután is összeült ugyanis a testület, szavaztak volna a két kereskedelmi csatorna szerződésének egyéb módosításairól is, mivel a koncessziós szerződések nem felelnek meg az EU-jogszabályoknak, ezért több ponton is változtatni kellett volna rajta. Amikor azonban a díjcsökkentési kérelem tárgyalására került volna sor, a Majtényi László távolmaradása miatt elnöklő Tirts Tamás hirtelen beszűntette az ülést.

Az ellenzéki delegáltak, illetve az elnök már hetek óta ezzel a módszerrel akarják megvétózni a javaslatot. Az Index információi szerint ugyanis az MSZP és az SZDSZ azért támogatja a két kereskedelmi csatorna kérelmét az egyenként közel kétmilliárdos koncessziós díj felezéséről, mert attól tartanak, hogy ellenkező esetben a két csatorna a parlamenti választás kampányában a megszokottnál kritikusabb lesz a kormánnyal. Az idei koncessziós díjat azonban május 30-ig be kell fizetnie a Tv2-nek és az RTL Klubnak, a jövő évi díj pedig csak a választások után esedékes, tehát ha az ellenzékiek időt húznak, akkor az MSZP és az SZDSZ sem támogatja majd a határidő után a javaslatot. (A két kereskedelmi csatorna a határidő kitolása érdekében részletfizetési kérelmet nyújtott be, hiszen ha csak az összeg felét fizetik be május 30-ig, akkor a második részletet egy nekik kedvező döntés után már majd nem kéne befizetniük. A kérelmet azonban még nem tárgyalta az ORTT.)

A három ORTT-delegált ráadásul sajtóközleményében jelezte, hogy „látva és érezve a díjcsökkentés által kiváltott szakmai és nem szakmai ellenérzéseket, az az álláspontjuk, hogy a jelenlegi médiapolitikai környezetben ilyen döntést nem lehet meghozni", vagyis már ők sem támogatják az RTL és aTv2 kérelmét. Mindezt a közlemény szerint a kérelem napirendre kerülésekor akarták elmondani, de az ellenzéki küldöttek ezt mindig megakadályozták. A három ORTT-tag szerint ez ellentétes a demokrácia alapelveivel.

Egymásra kenik

Egyes forrásaink szerint az SZDSZ már múlt héten kivonult a javaslat mögül és a botrány miatt az MSZP sem támogatta már, de a fideszes delegáltak az ülés halogatásával megakadályozták azt, hogy a két párt tisztázza magát. Vagyis a Fidesz arra játszott, hogy az MSZP és az SZDSZ neve minél jobban összekapcsolódjon a döntéssel.

Más informátoraink szerint viszont éppen azért csak most jelentette be a három jelölt, hogy mégsem támogatják a kérelmet, így akarják magukat menteni, miután május 30-ig már nem születhet döntés, vagyis a díjcsökkentésre irányuló műveletek már amúgy is elbuktak.