Nem büntetik a promiszkuus Mónika Show-t

2009.06.12. 16:26 Módosítva: 2009.06.12. 16:55
Az ORTT nem szankcionálja a száznál több panaszban is kifogásolt, homoszexuális epizódot.

A február 6-án vetített Mónika Show-ban homoszexuálisok csókolóztak a 12-es karika mögött, jelképesen össze is házasodtak benne, ami rengeteg nézőben keltett megütközést. Száznál is többen juttatták el panaszaikat az ORTT-hez, ezért vizsgálatot indítottak a műsor ellen, amiben 240 órás műsorszórástól való eltiltást indítványoztak a sorozatos hasonló jogsértésekért.

A május 28-i ORTT-ülésen megszüntették az eljárást a műsor ellen. Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja közleményben fejezte ki tiltakozását a megszüntetés ellen. Szerinte nemcsak hogy megvalósult a kiskorúak sérelme, hanem a többek közt a házasság intézményét is sértette. Szerinte a panaszosok a leginkább a házassági csókjelenetet kifogásolták, mert a homoszexualitást követendő példaként állította be a "kétes értékű" produkció. Szalai közölte, hogy a hatósági ellenőrzés szerint is 16-os karikát kellett volna kapnia a műsornak, műsor hangneme az erkölcsileg elitélendő jelenségekkel szemben (promiszkuitás, prostitúció) túl elfogadó volt.

Idézet a különvéleményből: "Több, mint száz panaszos állampolgár véleményét vette semmibe. A médiahatóság – az évek óta tapasztalható - erélytelen fellépésével lehetővé teszi, hogy a monopolhelyzetben lévő kereskedelmi műsorszolgáltatók a délutáni órákban igénytelen bulvár produkciókkal folytatólagosan veszélyeztessék a kiskorúak személyiségfejlődését, akadálytalanul rombolják a társadalmi kultúrát, az alapvető emberi, közösségi viszonyokat, a közízlést."