Műanyag-katedrálisok teremnek az ócsai földeken

2009.06.17. 00:41 Módosítva: 2009.06.17. 09:10
Hétfőn kezdik forgatni Magyarországon a Ken Follett népszerű regényéből, a Katedrálisból (angolul The Pillars of The Earth) készülő nyolc részes minisorozatot 8 milliárd forintból.

A 12. századi Angliában játszódó történelmi regény tévéfilmváltozatát a német Tandem Communications és a kanadai Muse Entertainment a Ridley Scott nevével fémjelzett Scott Free Films-zel együttműködve 40 millió dollárból forgatja magyar és osztrák helyszíneken. A Sergio Mimica-Gezzan (Heroes, Saving Grace) által rendezett film legnagyobb sztárja Donald Sutherland lesz, de a főbb szerepekben feltűnő Ian McShane és Rufus Sewell neve, vagy legalább az arcuk ismerős lehet.

Az ócsai katedrális

Az ócsai és a fóti fő forgatási helyszíneken exkluzív riportot készíthettünk, rajtunk kívül csak a sorozatban érintett TV2 stábja vett részt a bejáráson. Nálunk ugyanis a TV2-n fogják vetíteni a Katedrálist. Kezdetben a Blikk riporterei is jelen voltak, de mikor rájöttek, hogy nem lesz ott a Donald Sutherland, szépen elszivárogtak.

Sok a katedrális

A Mid Atlantic Kft. képviseletében a forgatás magyar részlegének producere, Howard Ellis kalauzolt el bennünket. Elmondta, Magyarországon építik a helyszínek 95 százalékát, körülbelül harminc színteret, többek közt a dobogókői erdőben, Tárnokon vagy Tatán.

A produkció eddig nem adhatott ki információt, így korábbi hírünkkel némileg ellentmondva az derült ki, hogy nem az ócsai Europa Nostra-díjas református templom lesz a legfontosabb forgatási helyszín, a könyv címszereplő katedrálisát több formában is felépítik habarcsból: az épülő, a kész és a lerombolt katedrálist is. Bár a producer szerint az ócsai templom körül forgatnak majd jeleneteket, de a regény katedrálisa nem úgy fog kinézni, mint az.

A Mid Atlantic Kft. többek között a Hellboy 2-t vagy a Nicholas Cage-es Season of the Witch-et készítette, csak minden forgatáshoz új céget hoznak létre. A filmgyártó cégnek minden évben van egy nagyobb dobása, amiknek híre megy a világban, és vonzó forgatási helyszínként hirdeti Magyarországot.

A fóti katedrális

Az ócsai helyszín február előtt még kukoricaföld volt, de a gazdák rájöttek, hogy jobban járnak, ha inkább kiadják a filmeseknek a területet, így most fa- és műanyag-katedrálisok teremnek a földjeiken. A forgatás 22 hétig fog tartani, naponta 200-700 ember dolgozik majd a produkcióban.

Magyar táj, magyar támogatás

20 százalékos adókedvezmény

A tavaly Brüsszelben elfogadott támogatási pontrendszer alapján úgy kaphatja meg egy produkció az állami támogatást, ha európai koprodukcióban készül illetve bizonyos kulturális kritériumokat teljesít. A maximális 32 pontból 16-ot kell elérni, és például 3-3 pont jár a magyar helyszínekért, előkészítésért, és utómunkáért, 4 pont, ha valamelyik EGT-állam nyelvén készül, 6 pont, ha a filmes alkotók EGT-államok polgárai. Pontot ér az is, ha egy irodalmi alkotás adaptációját készítik el.

Magyar kaszkadőrök, statiszták, is szerepet kapnak, sőt még színészek is, bár nem sokan, mert a magyar akcentus nem éppen kompatibilis a középkori angollal.

A külföldi stábtagok pedig várhatóan fellendítik majd a környék szállodáinak, éttermeinek a forgalmát is, így várhatóan megtérül az országnak, amit adókedvezményben ad a produkciónak. A Katedrális a filmtörvény EP által elfogadott követelményei szerint jogosult az adókedvezményre, hiszen megfelel a tavaly elfogadott követelményrendszernek.

Mindezek tükrében nem csoda, hogy a producer nem győzött áradozni arról, hogy Magyarország milyen zseniális hely a filmforgatáshoz, még azt is mondta, hogy a csehek hozzánk képest nincsenek sehol. Említette az okok közt a „nagyszerű munkát", „a minőséget" és az ár-érték arányt. Bár mondta, hogy nálunk azért nem építenek olyan gyorsan, mint a cseheknél, viszont a térségben sehol nincsen ilyen szuper adókedvezmény. Ha viszont mi is olyan gyorsak leszünk, Magyarországnak nem lesz konkurenciája, és rengeteg filmet fognak ide hozni, vélte.

Csak távolról

Ócsán a nagy porban merő véletlenségből feltűnt a film rendezője is, aki úgy néz ki, mint Oliver Stone fiatal korában, amikor még akcentussal beszélt, de közelebbit nem tudtunk meg róla, mert megkértek, hogy kérdéseinkkel ne zavarjuk. A rendező már március óta az országban tartózkodik, és figyelemmel kíséri a munkálatokat, most éppen a forgatókönyvíróval konzultált, és pár frissen érkezett színésznek mutatta be a fő helyszínt.

Őket sem zavarhatták az újságírók, állítólag meg kellett értenünk, hogy akkor érkeztek a géppel, és még akklimatizálódniuk kellett, nem tett volna nekik jót, ha letámadjuk őket ésinformációkhoz jutunk. A rendkívül sármos Rufus Sewellt felfedezni véltem némi borosta és egy szemüveg mögött.

A producer szerint a minisorozat sikere már csak azért is garantált, mert a könyv a világon a harmadik legolvasottabb regény a Biblia és a Da Vinci Kód után. Ezt mondjuk rosszul tudja, hiszen a Wikipedia szerint azért van még pár könyv a Biblia és a Katedrális között, ez utóbbit 15 millióan olvasták. A filmet már így is eladták negyven országban, köztük még Japánban is. A helyszínen a sajtón (rajtunk) kívül amerikai üzletemberek is megjelentek, akik állítólag már megvették a filmet, és most jöttek megnézni, mibe rakták a pénzüket.

Velük mentünk át a fóti helyszínre, ahol egyszer már jártam a szintén Mid Atlantic-os Robin Hoodon. A Mafilm stúdió szabadtéri, középkori várost életre keltő helyszíne nem sokat változott. A templom belsejében járva viszont akár a Harry Pottert is el tudtam volna képzelni, olyan igényesnek tűnt.

Kőépületek, falu rengeteg kovácsműhellyel, mindenhol birkabőr, fonott kosarak, hordók, kutak, szóval jól nézett ki, és még lócitromszagot is sikerült odavarázsolniuk valahogyan. A forgatásra is meghívtak minket riportra, állítólag lesz olyan csatajelenet, amiben száz ló fog szerepelni. Arra mindenképp elmegyek.