Trükkök a sajtószabadság korlátozása ellen

2009.06.24. 14:10 Módosítva: 2009.06.24. 19:53
Az iráni választások nyomon követése többszörös próbatétel elé állítja az újságírókat: a helyszínen tartózkodó hírszerzők az egyre intenzívebb sajtókorlátozással küzdenek, míg a többi munkatársnak a helyi forrásokból érkező felvételek hitelességéről kell meggyőződniük.

Az ABC riportere, Jim Sciutto az objektív tájékoztatás csökkenő esélyéről számolt be Iránban, miután elterjedt a hír a választási csalásról: június 12-én választották újra a keményvonalas elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot. Sciutto forgatócsoportja a vállon hordozható kamerák helyett mobil és minifelvevőkkel, és állandó helyváltoztatással tudja követni az eseményeket, illetve az elnökhöz hű félkatonai szervezetet a Baszidzsit.

A sajtót érintő vád: elfogultság a tüntetőkkel

A szombati véres zavargások után vasárnap a tiltakozó megmozdulások a zárt falak mögött élesedtek ki. Brit kutatók statisztikai adatokkal is alátámasztották, hogy a múlt heti elnökválasztás eredményét kiterjedt választási csalással hamisították meg. Kiutasították az országból a BBC állandó teheráni tudósítóját, Jon Leyne-t, mondván, elfogult volt a tüntetőkkel. Vasárnap este az amerikai Newsweek hetilap újságíróját vették őrizetbe. A lépések jól illeszkednek hivatalos kormányretorikába, miszerint a tüntetéssorozatot külföldről, azon belül is elősorban Nagy-Britanniából szervezik.

Ezzel párhuzamosan a helyiek is rögzíteni kezdték az eseményeket. Így kerülhetett fel a 16 éves mellkason lőtt Neda Agha-Soltan 40 másodperces agóniája a youtube-ra (facebookon még fent). Sciutto szerint ennek a pozitív következménye az, hogy a Baszidzsi óvatosabban bánik a nőkkel, és szemmel láthatóan tartózkodik a tömegtől.

Elizabeth Palmer, a CBS Iránban tartózkodó munkatársa ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a felvételek egy romantikus, győzedelmes sztori benyomását keltik, holott a tényekre való szorítkozás fontosabb lenne. A helyieknek kevés tudomása van a valóságról, akik így kizárólag pletykákból informálódnak, fejtette ki. Iránban a sajtószabadság hiányában a közösségi és felhasználói oldalak kulcsfontosságúvá váltak a társadalmi és politikai nyilvánosságban.

A Daily Show munkatársa, Jason Jones úgy véli: ezek sokkal megbízhatóbbak, mint az állami médiumok. A helyi fiatalok nagy része már otthonosan mozog a proxyserverek és hackertechnológiák között, amiket bármikor fel is használnak az objektív tájékoztatás érdekében. Félő azonban, hogy ez Teheránt liberálisabb helynek állítja be a valóságnál, tette hozzá.

"Fő feladatunkká a videófelvételek valódi körülményeinek kihámozása vált” - mondta Palmer. Richard Engelz az NBC-től hasonlóan nyilatkozott: "Amikor egy videófelvételt látsz egy összeütközésről vagy tüntetésről, lehet, hogy az már öt napja készült, vagy egy előző eseményt mutat be más szemszögből.” Érteni kell az információtechnológiai váltáshoz, de nagyon óvatosnak kell lenni, tette még hozzá.