A Duna Tévé elnök visszaadta az Árpád-pajzsot

2009.07.05. 23:49 Módosítva: 2009.07.06. 00:50
A közszolgálati csatorna vasárnap még összefoglalót sugárzott a Szörényi Levente által alapított díj átadásáról, de este a televízió elnöke már bizonytalan értékűnek nevezte az Árpád-pajzsot, amit többek közt Morvai Krisztina is megkapott.

Az Árpád-pajzs díj ünnepélyes átadását követően Cselényi László, a Duna Televízió elnöke, a tavalyi díjazottak egyike a közszolgálati adó sajtóosztályán keresztül bejelentette, hogy visszaadja a díjat. A díjat idén kivétel nélkül közismert jobboldali, sőt radikális közszereplők kapták. Árpád-pajzsot kapott Dr. Balogh Zoltán főorvos, Czakó Gábor író, Grosics Gyula egykori válogatott focista, Lovas István újságíró, Makovecz Imre építőművész, dr. Morvai Krisztina, a Jobbik Ep-képviselője és dr. Papp Lajos szívsebész professzor.

„Minél egyoldalúbb világnézetileg egy díj, értéke annál bizonytalanabb. Anélkül, hogy szándékomban állna a javarészt általam is nagyrabecsült kitüntetőket megbántani, úgy érzem, kilógok a sorból. Vagy úgy is mondhatnám: érdemtelennek tartom magam az Árpád pajzs birtoklására, ezért azt köszönettel visszajuttatom az alapítványnak" - közölte Cselényi László, aki szerint a politika túlságosan átszínezte és egyoldalúvá tette a díjat.

A Szörényi Levente által alapított Holdvilág Alapítvány szombaton adta át a 2007-ben létrehozott Árpád-pajzs díjat, melyet a szervezet azoknak ítél oda, akik véleményük szerint „munkásságukkal és életvitelükkel, nemzetünkhöz való fennhéjázás nélküli ragaszkodásukkal arra érdemessé váltak".

Az átadásról készült összefoglalót egyébként vasárnap délután a Duna Televízió levetítette, de az esti híradóban már a televízió elnökének közleményét is beolvasták. Mindez azért is meglepő, mivel a díjazottak neve egyáltalán nem volt titok, sőt július 3-ai sajtóközleményében éppen a Duna Televízió hirdette ki, hogy kik is kapják idén az Árpád-pajzsot.

A pozsonyi csatára emlékezve

Az Árpád-pajzsot Szörényi Levente hozta létre Árpád halálának 1100. évfordulóján. A díjat harmadik alkalommal a pozsonyi csata évfordulóján, július negyedikén adják át. (A 907. július 4-ei pozsonyi csatában a magyarok elsöprő győzelmet arattak Keleti Frank királyság felett).