Az ORTT még utoljára megszivatta az RTL-t

2009.07.06. 15:48 Módosítva: 2009.07.06. 17:21
Az RTL Klub nem érti, hogy az ORTT miért ítélte rekordnagyságú elsötétítésre az adót, amikor éppen most egyeztek meg, hogy ezentúl inkább fizetnek, csak a szerződés még nem lépett életbe. Az új feltételekkel mindössze 5 milliót kéne fizetni az adónak, pedig a tizenkét órás adásszünet most százmilliós veszteséget jelent. Viszont ha nincs elsötétítés, akkor csak a csatorna bűnhődik, nem a nézők.

Fél napra elsötétítené az RTL Klubot az ORTT a Mónika show március 1-jei és március 2-ai adása miatt, pedig a médiahatóság és a kereskedelmi csatorna szerződésmódosítása értelmében ezentúl kényszerű műsorszünet helyett inkább fizetniük kéne a ballépésekért. Csakhogy az ORTT még gyorsan, az új szerződés életbelépése előtt példát akar statuálni a csatornán: kérdés, hogy akkor egyáltalán miért fogadták el a szerződésmódosítási kérelmét, és egyébként is, miért jobb a nézőt is bűntetni.

Nem mutattak szégyent

Részlet a Mónika show-ból

Anasztázia: „Volt egy ilyen buli a 12. szülinapomon, és akkor ittunk, meg minden, és akkor így lefektetett minket, engem, meg a barátnőmet.”

17:29:47-17:30:19

Mónika: „Milyen társasjáték volt?

Viki: „Hát olyan volt, hogy dobni kellett dobókockával, és akkor rajta volt az, hogy ha hatot dobott, akkor hatot lépett, és ott volt, hogy igyál meg három pohárral, akkor innia kellett három pohárral, aki dobott.”

17:43:15-17:43:46

Mónika: „Reggel számodra hogy derült ki, hogy együtt voltatok? Miből derült ki?” Anasztázia: „Pucérak voltunk, meg hát az Ákos mondta, hogy jó volt velünk az éjszaka, velem is, meg a Vikivel is, akárhogy tagadod.”

Anita (Viki édesanyja): „Akkor az Ákos miért tagadja, ha téged meg a Roxit is bevallott, akkor a Vikit miért tagadja?”

Viki: „Azt mondtad, hogy engem az Ákos engem bevitt a kisszobába, ahol mind a ketten ruhástól voltunk, és amikor eltelt egy olyan jó negyed óra, 20 perc, ti nem jöttetek be, állítólag, és az Ákos kiment fölálló f…al, meg alsógatyában, én meg tangában, meg melltartóban?”

Anasztázia: „Igen, mikor üvegeztünk, igen.”

A Mónika show miatt a hivatalos indoklás szerint azért büntetik fél napos elsötétítésre az RTL Klubot, mert az egyik adásban túl részletesen foglalkozott a pedofíliával, ráadásul fiatalkorúak adták el megrontásuk történetét. A műsorban többek közt a két lány elmeséli, hogy tizenkét éves korukban hogyan itatta le őket egy férfi, és azután hogyan bírta rá őket a nemi aktusra. Furcsamód az ORTT-nek az sem tetszet, hogy lányok, vagyis az áldozatok „a bűncselekménynek számító szexuális aktusok kapcsán nem mutattak megbánást, szégyent vagy sajnálatot".

Emellett egy másik, véletlenszerűen kiválasztott Mónika show-ban az nem tetszet a hivatalnak, hogy egy szerelmi háromszög kitárgyalásakor trágár szópárbajból tettlegességig fajuló vita lett.

„A kiskorúak személyiségfejlődése szempontjából kényes témának tekinthető szexualitást és főleg a szexuális bűncselekménynek számító pedofíliát, részletező módon mutatták be" - áll a határozatban, amely szerint mindez nem mehetett volna le a délutáni idősávban, ráadásul 12-es korhatárkarikával.

Az RTL Klub rögtön jelezte, hogy a döntést bíróságon támadja meg. Véleményük szerint ugyanis a „pedofília nem lehet tabutéma a médiában, még 12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett adható műsorokban sem, hiszen, ha nem beszélünk erről a témáról ennek a korosztálynak, akkor éppen a legveszélyeztetettebbeket, a bűncselekmények áldozatait fosztjuk meg az információtól". A csatorna hivatalos közlemény szerint adásfelfüggesztéssel büntetett műsor nyomatékosította, hogy bűncselekményről van szó, és például ismertette azokat a hivatalokat és szervezeteket, akikhez a bántalmazottak fordulhatnak.

Már nem illik elsötétíteni

Az RTL Klub mégsem ezért igazán mérges, hanem, mert az ORTT éppen most fogadta el a csatorna szerződésmódosítási kérelmét, amelynek értelmében ezentúl elsötétítés helyett pénzbírságot kellett volna csak fizetniük. A szerződés viszont még nincs érvényben, ugyan a testület várhatott volna az ítélettel, de inkább gyorsan, még utoljára, rekordnagyságú műsorszünettel sújtották a csatornát.

„Egy jogállamban már megszüntetetett szankciótípus alkalmazását lehetőség szerint még akkor is mellőzik a hatóságok, ha a felrótt cselekmény idején az adott szankció még jogilag lehetséges lett volna. Ebben az esetben a szankció alkalmazását elfogadnánk ugyan, ha a döntés tartalmával egyet értenénk, annak példanélküli súlyosságát azonban teljességgel elfogadhatatlannak tartjuk" – áll az RTL Klub az ügyben kiadott hivatalos állásfoglalásában.

100 millió az 5 millióval szemben

Számítások szerint egy félnapos elsötétítés közel 100 millió forint veszteséget jelent az RTL Klubnak, ha a határozatot az őszi csúcsidőben hajtja végre. Ha szokása szerint a nyári pangás kellős közepén teljesíti a büntetést, amikor kevesebb a hirdető és a néző is, akkor ez akár ennek fele, harmada is lehet. (Ha elosztjuk az RTL tavalyi árbevételét, akkor az év minden napján körülbelül 74 millió forintos bevételük volt). Ha az ORTT várt volna a szerződésmódosítás életbelépéséig, akkor viszont mindössze 5 millió forintot kellet volna fizetnie a csatornának. Viszont ezt az összeget (az éves koncessziós díj 0,3 százalékát) minden egyes alkalommal be kell fizetnie az adónak, amikor rossz korhatár-besorolással vetít egy műsort. A Tv2 már 2003 óta ezzel a megoldással él, ők tavaly 150 milliót fizettek be az ORTT kasszájába.

Kérdés, hogy mi a jobb, ha 100 millió forintos veszteségre kényszerít az ORTT egy céget, és ezzel a csatorna műsorait szerető nézőket is bünteti, vagy ha hagyja, hogy az adó inkább az államnak fizessen. Az általunk megkérdezett, nevük elhallgatását kérő szakértők szerint az utóbbi megoldás azért sem jó, mert egyrészt a bírság meglepően alacsony és előre kiszámítható többletköltségként jelentkezik az adóknál, ráadásul a befizetett pénz sem jut el az államkasszába, hiszen az ORTT használja fel, egyrészt saját működésének finanszírozására, másrészt magyar filmek támogatására.