South Parkot cenzúrázott egy orosz adó

2009.07.13. 12:13 Módosítva: 2009.07.13. 12:58
Az oroszok nem láthatták, hogy Putyin a kiürült államkassza felett kesereg, és Bush-t vádolja telefonbetyárkodással.

Önmagát cenzúrázta egy orosz tévéadó, kivágva a South Park azon részét, amely Putyinnal és Oroszországgal viccelődik. A 2005-ben készült epizódban az akkori orosz elnököt felhívják a gyerekek South Parkból, hogy a Holdra utaztathassanak egy bálnát. Putyin aki éppen Oroszország anyagi csődje felett kesereg, felvillanyozódik, hogy végre pénz áll a házhoz egy űrturista révén. Végül azonban arra gyanakszik, hogy telefonbetyár van a vonal másik végén, beleordítja a kagylóba, hogy George Bush, ez egyáltalán nem vicces, majd lecsapja a kagylót.

puty1

Azt egyelőre nem tudni biztosan hogy a 2x2 nevű adót ki utasította a cenzúrára, az esetről beszámoló AP nem érte el a csatorna illetékeseit. Az orosz médiahatóság azt állította, hogy ők semmit nem tudnak az esetről. „Nem hozunk szerkesztői döntéseket" – mondta Jevgenyij Sztrelcsik szóvivő.

Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a fenti hatóság már kétszer elítélte és ideiglenesen elsötétíttette Oroszország legrégebben működő kereskedelmi televízióját. Egy alkalommal erkölcstelen és erőszakos tartalmak miatt, egy másik esetben pedig azért, mert a homoszexualitást és a pedofiliát támogatta a hatóság szerint. Vallásos csoportok szintén rendszeresen követelik a csatorna bezáratását.

Az eset hátteréhez hozzátartozik még, hogy a szovjet rendszer összeomlása után fellazultak az ország szigorú médiaszabályai, szabaddá vált a vezetők és politikusok kritizálása. Putyin hatalomra jutását követően azonban újra szigorodott a rendszer, csökkent a szabad véleménynyilvánítás tere.

puty2

Az NTV-nek például be kellett fejeznie azt a politikai kabaréját, amelynek bábfigurái rendszeresen gúnyt űztek Putyinból.

Mára jellemzően a blogokon és internetes oldalakon folyhat cenzúramentes kommunikáció. Oleg Kuvajev animációs filmes blogján azt írta: „Hülyeség kivágni jeleneteket, mert ez csak még nagyobb figyelmet irányít a témára. A hatás éppen ellentétes."