Pedofília miatt büntették a Tv2-t is

2009.07.16. 16:41 Módosítva: 2009.07.16. 16:57
Szalai Annamária, a Fidesz ORTT-delegáltja erőltette, hogy pénzbüntetés helyett 12 órára elsötétüljön a Tv2, amiért a pedofíliáról beszéltek februárban a Joshi Bharatban.

Egy 2009. február ötödikén sugárzott Joshi Bharat miatt büntetné 12 órás elsötétítésre a Tv2-t az ORTT. A műsorban a pedofíliáról volt szó, a stúdióban egy nő elmesélte, hogy élettársa hogyan molesztálta hosszú időn át két saját gyermekét, és az előző házasságából született kisfiát.

A műsorban a megvádolt apa is nyilatkozott, aki tagadta, hogy molesztálta volna a gyerekeket, szerinte az anya félreértette őt, amikor csak segíteni akart például a gyermekek fürdetésében. A stúdióbeszélgetés előtt riportban az egyik gyerek is beszél arról, hogy nevelőapja fogdosta, igaz arcát a felvétel készítői eltakarták. A műsor délután fél hat előtt került adásba.

Az Index információi szerint a rekordnagyságú elsötétítéshez Szalai Annamára, a Fidesz delegáltja ragaszkodott, annak ellenére, hogy a Tv2 és az ORTT között kötött szerződés értelmében akár pénzbírságot is kiszabhattak volna a csatornára. Igaz ennek összege a törvénysértéstől függetlenül körülbelül 5 millió forint. A médiatörvény szerint a korhatár-besorolás szabályainak megsértése miatt indokolt esetben elsötétítést is kiszabhat a testület, a pénzbírság csak egy a Tv2 és az ORTT közötti szerződésben rögzített lehetőség.

Az ORTT szerint a délutáni idősávban nem lehet beszélni a pedofíliáról, még akkor sem, ha a műsorban nem hangzanak el trágár szavak, nincs erőszak és a műsorvezető minden alkalmat megragad arra, hogy felhívja a megszólalók és a nézők figyelmét arra, hogy a pedofília bűncselekmény, és erkölcsileg elítélendő.

Az ORTT az elmúlt héten az RTL Klubot bűntette meg a Mónika show két epizódja miatt. Az egyikben lányok beszéltek megrontásukról, az ORTT-nek többek közt az sem tetszett, hogy az áldozatok „a bűncselekménynek számító szexuális aktusok kapcsán nem mutattak megbánást, szégyent vagy sajnálatot".