2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium 0
Szlovákia 1
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Az APEH szedi be az ORTT helyett a pénzt

2009.07.24. 14:47
Együttműködési megállapodást kötött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Műsorszolgáltatási Alap a vendéglátóhelyeken, szállodákban vagy más kereskedelmi egységekben nyilvánosan üzemeltett televíziók után fizetendő üzemben tartási díj hatékonyabb beszedése, a díjfizetés ellenőrizhetőségének fokozása érdekében.

Az együttműködési megállapodás értelmében az adóhivatal rendszeresen adatokat szolgáltat majd a médiahatóság részére az üzemben tartási díj beszedéséről, az üzemben tartási díjat fizetők és a bevallott készülékek számáról, valamint a Műsorszolgáltatási Alaphoz utalt összegekről. Az APEH és az ORTT megállapodott abban is, hogy az együttműködés gyakorlati tapasztalatait minden év május 31-ig közösen áttekintik, s annak kereteit szükség esetén módosítják.

A megállapodást pénteken írta alá Szikora János, az APEH elnöke, Majtényi László, az ORTT elnöke, és Dömény Péter, a Műsorszolgáltatási Alap igazgatója.

Az együttműködés erősítését a közlemény szerint az teszi szükségessé, hogy az APEH-hoz érkezett adatok alapján sokan elmulasztják befizetni az üzemben tartási díjat, s az ORTT egy évvel ezelőtti számításai szerint is lényegesen nagyobb befizetés lenne indokolt a nyilvánosan üzemeltetett televízió készülékek után.

Az adóhatóság adatai szerint (bevallásban bejelentett adatok alapján) 2007 decemberében majdnem 38 ezer készülék után, 2008 decemberében pedig már több mint 43 ezer bejelentett készülék után voltak kötelesek üzemben tartási díjat fizetni a kötelezettek. Az üzemben tartási díjból 2007-ben több mint 619 millió forintot, 2008-ban pedig már 973 millió forintot vallottak be az adatok tanúsága szerint.

Az alapba befolyt üzemben tartási díj negyven százalékát a Magyar Televíziónak, huszonnyolc százalékát a Magyar Rádiónak, huszonnégy százalékát a Duna Televíziónak juttatja az ORTT. A befolyt összeg egy százaléka az ORTT, további egy százaléka pedig - egymás között egyenlő arányban elosztva - a Magyar Rádió Közalapítvány, a Magyar Televízió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány működési költségeinek fedezetéül szolgál. A fennmaradó hat százalékot a közszolgálati műsorok támogatására kiírt pályázatokra fordítják.