Michael Tippin visszakapta a tévészékházat

2009.07.31. 12:18 Módosítva: 2009.07.31. 18:25
Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke átadta a Szabadság tér 17. kulcsát Michael Tippinnek, az ingatlan tulajdonosának.

A közszolgálati televízió befejezte átköltözését új székhelyére, és határidőre megtörtént a régi székház kiürítetése is. Köztévé ma a tulajdonos Tippin Corporation rendelkezésére bocsájtotta az épületet. Medveczky külön örömét fejezte ki amiatt, hogy nézőik a képernyőn észre sem vették a számukra korszakalkotó változást.

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke és Michael Tippin, a tulaj

"Az intézmény 52 év után távozik a házból a Szabadság térről. Ígérhetem, az épület és a tér megőrzi a Magyar Televíziót jó emlékezetében" - ezekkel a szavakkal búcsúztatta el a köztelevíziót Michael Tippin. A köztévé régi és mai munkatársai 2009. július 23-án este közösen búcsúztak el székházuktól.

Visszatér a régi pompa

A főváros központjában, a bank- és kormányzati negyedben, a történelmi Lipótváros szívében, Budapest egyik legszebb terén álló épület eredetileg Tőzsdepalotának épült. Alpár Ignác tervei alapján készült eklektikus-szecessziós stílusban, 1897 és 1907 között. Miután 1948-ban bezárt a tőzsde, először a Lenin Intézetet, később a Technika házát fogadta be. Az MTV-nek 1957-től a Tőzsdepalota adott otthont, bár a hetvenes évek elejére már kiderült, műsorkészítésre az átalakítások ellenére sem egészen alkalmas az épület.

Amivel nem büszkélkednek

A Szabadság téri székházat az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. 2006-ban adta el 4,5 milliárd forintért egy kanadai tulajdonosú beruházó cégnek, a Palace 17. Kft.-nek, aki luxuslakásokat épít majd benne. Az ÁPV már az eladáskor 1,5 milliárdot bukott az üzleten, hiszen a tévétől 6 milliárdért vette meg – írja az Index korábbi cikkében.

Mivel az eladáskor még nem volt új tévészékház, az MTV már két év óta arra kényszerül, hogy visszabérelje a Szabadság téri ingatlant, az Index informátora szerint nagyjából évi kétmilliárd forintért. Ez két év alatt 4 milliárd, tehát a kanadai tulaj szinte ingyen szerezte meg a város egyik legjobb helyén álló, impozáns épületet. A televízió pedig az ingatlaneladásból bejött pénzének a kétharmadát már a bérlésre költötte.

Az új székház sem lesz a tévé tulajdona, hanem a szerződés szerint havi 756 ezer euróért, azaz nagyjából havi 200 millió forintért bérli majd a Milleniumi Média Kft.-től 18 éven keresztül. Az MTV így egy évben 3,3 milliárd forintot fordít majd csak az ingatlanra. A megállapodás szerint a 18 év leteltével az MTV eldöntheti, hogy megveszi-e az épületegyüttest, kiköltözik vagy további húsz évre bérbe veszi.