Kiszivárgott a sorozatszínészek gázsija

2009.08.07. 12:16 Módosítva: 2009.08.07. 15:34
Charlie Sheen annyit keres egy évadnyi bohóckodással a Két pasi meg egy kicsi című vígjátéksorozatban, mint a legjobban fizetett hollywoodi színészek egy-egy sikerfilmmel. A különbség annyi, hogy ő minden évben garantáltan ennyit kap.

Minden évben kiszivárog, hogy mennyit keresnek a legjobban fizetett tévésztárok, aminek - a hazai gyakorlattal ellentétben - az USA-ban nem pereskedés és idegeskedés a vége, hanem nem titkolt büszkeség. A minél magasabb gázsi a színész elismertségét, tehetségét is hivatott jelölni, ki lenne az, aki az ellen tiltakozna, hogy roppant tehetségesnek tartják? Charlie Sheen ennek alapján a televíziózás legfényesebben ragyogó csillaga, hiszen a CBS nevű adón futó, és a Viasat3 jóvoltából nálunk is látható Két pasi meg egy kicsi című vígjátéksorozatban 875 000 dollárt tesz zsebre epizódonként, ami nem rossz fizetés nettó 22 percnyi hülyéskedésért.

A megrögzött agglegényt és szoknyavadászt játszó Sheen ezzel messze kiemelkedik a tévészínészek táborából, éves szinten (22 epizóddal számolva) 19 250 000 dollárt keres, ami a filmes világban egy Tom Cruise kaliberű sztár fizetését jelenti. A különbség csak annyi, hogy az A-listás sztárok nem minden filmért kapnak ennyit, vagy ha igen, akkor nem évente forgatnak, míg Sheen ezt az összeget jövőre is megkapja, és tavaly is ennyit keresett a sorozattal, aminek egyben társproducere is, így a fizetését nem csak színészi játéka miatt srófolták ilyen magasra. A sorozatban egyébként apja, Martin Sheen és öccse Emilio Estevez is megjelent egy-egy epizód erejéig, előbbi Charie anyjának szeretőjeként, utóbbi Charlie barátjaként.

A legjobban fizetett drámai színész címét a 24 (m1, Cool) című akciósorozat főszereplője, Kiefer Sutherland mondhatja magáénak: 550 000 dollárt kap epizódonként, Sheenhez hasonlóan szintén nemcsak a sorozatban nyújtott alakításáért, hanem produceri tevékenységéért is. Ez éves szinten 13 200 000 dollár, ami szintén nem rossz ahhoz képest, hogy tíz éve Sutherland B-kategóriás filmekben szerepelt egymillió dollárhoz közeli gázsiért. 400 000 dollárt kap egy-egy House (Tv2) epizódért a főszereplő Hugh Laurie, és ugyanennyit keres Mariska Hargitay és Chris Meloni a Law&Order SVU, azaz Különleges ügyosztály (szintén Viasat3) című sorozat főszerepéért.

A legtöbb pénzt a gázsira minden bizonnyal a Született feleségek (Tv2) és a Simpson család (Viasat3) készítői adják ki, hiszen ezekben a sorozatokban a főszereplők, azaz Marcia Cross, Felicity Huffman, Eva Longoria Parker és Teri Hatcher a Született feleségekben, és a rajzolt karakterek hangját adó Dan Castellaneta, Yeardley Smith, Julie Kavner és Nancy Cartwright egyaránt 400 000 dollárt kapnak epizódonként, ami a gyártási költségeket alaposan megdobhatja. Nincs oka panaszra a Dokik (Scrubs, Comedy Central) főszereplőjének, Zach Braffnak sem, ő 350 000 dolláros gázsiért alakítja John Dorian dokit.

A kábelcsatornákon látható sorozatokban mostanában nem fizetnek olyan jól, mint pár évvel ezelőtt, amikor a Maffiózók főszerepéért James Gandolfini 1,2 millió dollárt kapott epizódonként - most Kyra Segdwick, a The Closer, azaz A főnök (RTL) című szériában nyújtott alakításáért kap mindössze 275 000 dollárt részenként, pedig ennyiért annak idején a Maffiózók készítője csak mellékszereplőket tudott foglalkoztatni. Második helyen a Rescue Me (Ments meg, RTL, AXN) alkoholista tűzoltója, Denis Leary áll 250 000 dollárral, harmadik pedig az Oscar-díjas Glenn Close, aki a Hatalom hálójában című sorozatért kap 200 000 dollárt.