Fizetésképtelen a Pester Lloyd kiadója

2009.08.13. 07:52
Nem fizetett hitelezőinek, így júniusban felszámolási eljárás indult a Pester Lloydot is jegyző Buda-Pester-Lloyd Lapkiadó Kft. ellen. A német nyelvű hetilap májusban jelentette be, hogy finanszírozási gondjai miatt kivonul a nyomtatott sajtó piacáról és kizárólag internetes változatban jelenik meg.

Gotthard Schicker főszerkesztő a Napinak a nyomdai, terjesztési és üzemeltetési költségek megemelkedését, a hirdetések és az értékesített példányszám visszaesését jelölte meg a leginkább ellehetetlenítő körülményként, amit tetőzött még az állami támogatás megszűnése. A felszámolási eljárás kezdete óta több hitelezői igénybejelentés érkezett a céggel szemben, ám ezek nem tízmilliós nagyságrendűek - tudta meg a Napi a felszámoló Delta Nova Kft.-től.

A 8,7 millió forint jegyzett tőkéjű társaság egy magyar magánszemély többségi tulajdonában áll. A céggel szemben a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság 2008 januárjában végrehajtást kezdeményezett - derül ki a cégadatokból.

Az 1854-ben alapított, kezdetben naponta megjelenő Pester Lloyd 1945 áprilisában szüntette be tevékenységét, majd csaknem ötven évvel később, 1994 szeptemberében újraindult Schicker vezetésével. A feltámadás olyan sikeresnek bizonyult, hogy 2004-ben már heti 15-20 ezres példányszámban kelt el.

A lap megszűnése 8-10 munkatársat érintett, az online verzió 3-5 fős gárdával működik tovább. A naponta frissülő oldal a legfontosabb politikai, gazdasági és kulturális hírekkel szolgálja ki a német nyelvű olvasókat.