Rendőri segítség kell a Rise FM bezárásához

2009.08.24. 13:22 Módosítva: 2009.08.24. 17:06
A budapesti 88.1 frekvencián jelenleg két adó szól, de engedélye csak az egyiknek van.

A Nemzeti Hírközlés Hatóság napokon belül kéri a rendőrség segítségét ahhoz, hogy az engedéllyel nem rendelkező Rise FM rádió adását beszüntettethesse a budapesti Citadelláról. A hatóság emberei már megpróbáltak érvényt szerezni az adást megszüntető jogerős döntésnek, ám rádió emberei megakadályozták őket abban, hogy a területre belépjenek.

Az ügy hátteréhez hozzátartozik, hogy a budapesti 88.1 frekvencián most két adó szól, a Rádió Infórum Kft. által működtetett Pont FM és a Rise FM, de engedélye csak az előbbinek van.

Mivel a jogerős rádióengedély nem a RiseFM Kft. nevére szól (aminek egyébként Császár Előd is munkatársa), a rádió törvénytelenül működik és el kell hallgatnia. Mivel ez eddig nem történt meg, a hatóságnak kell kikényszerítenie, most már a rendőrség segítségét is igénybe véve a jogkövető magatartást a Rise FM részéről.

A Rise FM közleményt adott ki, miszerint a sajtó egyoldalúan tálalta az ügyet, hiszen az ügyben még nem született bírósági ítélet. "A vitatott rádióengedélyek visszavonására, illetve kiadására egyébként az NHH feltűnően gyors eljárásban kerített sort, és a jogerősséget úgy állapította meg, hogy a kérelmezőn kívül a másik érintett féltől minden jogorvoslati jogot megtagadott" - írják. Azt állítják, érvényes engedélyük van a sugárzásra, azért nem engedték be a hatóságokat.

A Rádió Infórum Kft.-t, mint a 88.1-es frekvencián műsort közvetíteni és készíteni jogosult céget tavalyi év végén adták el tulajdonosai a Rise FM Kft.-nek. Később a felek között jogvita alakult ki, aminek végén a korábbi eladók, élve visszavásárlási jogukkal, visszavették a céget. Ezt az MTI információi szerint a fővárosi Cégbíróság május közepén jogerősen be is jegyezte, s ezzel a RiseFM tulajdonosai elvesztették a jogukat a megvásárolt cég és frekvenciahasználat felett.

Az ezt követő eljárásban az NHH jogerősen kimondta, hogy újra a régi tulajdonosok dönthetnek a sugárzásról, mivel övék a jogosultság.