Kirúgták a volt RTL-es vezetőket a Tv2-től

2009.08.26. 13:07 Módosítva: 2009.08.26. 15:03
Nagy átalakítással indul neki az ősznek a TV2, Gyöngyössy Bencét és Árpa Attilát is leváltották. Az igazgatóságok száma kilencről ötre csökken, de a csatorna Várdy Zoltán vezérigazgató szerint stabil és nyereségesen működtethető.

Távozik posztjától Gyöngyössy Bence, és az új programigazgató Kiss Péter lesz, aki eddig az Interaktív Kft. ügyvezető igazgatója volt, jelentették be szerdán. Az igazgatóságok száma kilencről ötre csökken.

Árpa is megy

Kiss Péter vezetése alatt a TV2 saját gyártású műsorainak felelős osztályvezetője is változik: távozik a posztról Árpa Attila, helyette Vízvárdi Bence megbízott vezetőként veszi át ezeket a feladatokat. Árpa más munkakört nem kapott a csatornánál, és közös megegyezéssel megy el. Bedő Beatrix, aki az elmúlt két évben a Stratégiai és Szervezetfejlesztési Igazgatóságot vezette, hét év munkaviszony után hagyja ott a céget.

Megszűnik továbbá mint külön igazgatóság a Digitális Média Igazgatóság, a Stratégiai és Szervezetfejlesztési Igazgatóság és a Jogi Igazgatóság. Ezek feladatai más igazgatóságokhoz kerülnek át. Az Interaktív Kft. folytatja eddigi munkáját Csőge Zoltán megbízott vezető irányításával.

A TV2 "stabil és profitábilis"

“Kiss Péter az elmúlt két évben a TV2 cégcsoporthoz tartozó Interaktív Kft. ügyvezető igazgatójaként kimagasló eredményeket ért el – nyilatkozta az új programigazgatóról Várdy Zoltán vezérigazgató. - A produkciós cég hatékonyságát növelő átalakítások mellett Kiss Péter egy olyan kreatív csapatot hozott létre, amely az utóbbi évek legsikeresebb TV2-s műsorait, a Megasztár 4-et, a Mr és Mrs-t, az Áll Az Alkut, a Joshi Bharatot, a Mokkát, a Naplót és a Jóban Rosszban-t gyártotta. Biztos vagyok benne, hogy Péter képes lesz ugyanezt az eredményességét folytatni új feladatkörében is.”

„A TV2 cégcsoport működése stabil és profitábilis, és egyre nagyobb szerepet játszik a ProSiebenSat1 Media regionális terveiben – tette hozzá Várdy. - Ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert 2010-től még strukturáltabb és eredményorientáltabb gondolkodás kell ahhoz, hogy egy nehéz gazdasági környezet ellenére ezeket az eredményeket megőrizzük.”

A színfalak mögött

A TV2-nél utoljára 2008 februárjában váltottak programigazgatót, akkor Várdy Poich Lórándot cserélte Gyöngyössy Bencére. Az iparági híresztelések szerint a csatorna fejvadászcég segítségével választotta ki Gyöngyössyt, aki 1997 és 2001 között az RTL Klub programigazgatója volt, és Frei Tamás elhíresült bérgyilkosos riportfilmje miatt kellett távoznia. (Frei Tamás riportműsorában az akkori magyar miniszterelnök, Orbán Viktor likvidálásának áráról faggatott egy állítólagos orosz bérgyilkost.)

Gyöngyössy kinevezése után még gyorsan elment filmet forgatni, sőt, a Tv2 pénzügyi támogatásával készült a Papírkutyák. Az új programigazgató közben hozta magával Árpa Attilát, akivel még az RTL Klubnál dolgozott együtt. Árpa kreatív igazgató volt a konkurens csatornánál.

Iparági pletykák szerint Árpa és Kiss Péter már hosszú ideje nem értettek egyet több műsorkészítési és pénzügyi kérdésben, Kiss Péter kinevezése arra utal, hogy az Interaktív most előléptetett vezetőjének sikerült elérnie, hogy Várdy az egykori RTL-esek egész körét eltávolítsa a cégtől.

Várdy köre

2007-ben majdnem száz embert bocsátottak el az Interaktívtól, köztük Sváby Andrást, a cég ügyvezető igazgatóját. Ugyanekkor 2007 augusztusában nevezték ki vezérigazgatónak Várdy Zoltán addigi kereskedelmi igazgatót, miután Kereszty Gábor a nemzetközi cégcsoport tartalomfejlesztésért felelős alelnöke lett, hogy nem sokkal később csendben megváljanak tőle.

Akkor a csatorna hivatalosan cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint a hanyatló nézettség mellett a döntésben szerepet játszott az is, hogy az Interaktív a reális árnál drágábban gyártott műsorokat saját tulajdonosának, a Tv2-nek. Ennek ellenére a két cég viszonyrendszere is megváltozott akkoriban, az Interaktív tulajdonosa azóta nem a Tv2, hanem a csatornát is tulajdonló ProSiebenSat1-csoport.