Nagyon fel akar támadni a Budapest Televízió

2009.09.04. 10:50 Módosítva: 2009.09.04. 17:13
A tulajdonos közvetítőkocsiról lőné fel a nótaest jelét, tüntetést szervezne a felszámoló háza elé, sőt még Lévai Katalint is hazudna a népnek, csak végre újból sugározhasson a Budapest Európa Televízió. A megszűnt csatornára megtévesztésig hasonlító új adó egyelőre csak az interneten fogható, de azért már megünnepelték, hogy van.

A Budapest Tv a jegyzőkönyvek szerint már csak élettelenül rángatózik, de a tulajdonos, Bródy Péter szerint inkább a feltámadásra készül. Vasárnap éjfélkor hivatalosan megszűnt a csatorna, a nagy szolgáltatók – például a UPC, vagy a T-Home – már éjfél után pár perccel le is kapcsolták a rendszerből, pedig a Budapest Tv emelt díjas telejósa akkor kezdett csak belemelegedni.

Reggelre tényleg mindenhol elérhetetlen lett az adó, mivel a felszámolóbiztos a műhold tulajdonosával és a műholdra továbbítást végző céggel is felmondta a szerződést. Előbbi, az izraeli székhelyű Space-Communication Ltd. minden bizonnyal nem nagyon búslakodott a Budapest Tv megszűnése miatt, hiszen éppen az Amos műholdat működtető cég indította el a csődeljárást a csatorna ellen.

Átmentenék

Bródy Péter ennek ellenére nem adja fel, a kábelszolgáltatóktól származó információink szerint azt próbálja bizonygatni, hogy a Budapest Tv az Európa Televízió Zrt.-re ruházta át a terjesztőkkel kötött szerződéseit, ezért azok érvényben vannak. A baj az, hogy ezekben az ügyekben a felszámolás megkezdése óta a kirendelt felszámolóbiztos, dr. Kincs László járhat el, vagyis a Bródy Péter által írt papírt neki is szignálnia kellett volna.

Ráadásul az Európa Televízió Zrt. jelenleg nem rendelkezik műsorszolgáltatási jogosultsággal Magyarország területére, mivel az ORTT formai okokra hivatkozva júliusban visszadobta, később a pótlási határidő lejárta után visszautasította a cég műsorszolgáltatási bejegyzésre vonatkozó kérelmét. (Nem földi sugárzású adók esetében csak bejelentési kötelezettségük van az adóknak az ORTT felé, ezért eddig a médiatestület nem is nagyon dobott vissza ilyen kérelmeket. Bár egyszer egy tervezett pornóadó kérelmét elutasították, mondván, a csatorna műsora a médiatörvénybe ütközne. Az iparági pletykák szerint az ORTT egyszerűen felismerte, hogy az Európa Televízió Zrt. mögött szintén Bródy áll, mivel ugyanazzal az Erika írógéppel írták a beadványt, amellyel a Budapest Televízió hivatalos levelezését is intézik.)

Harc a felszámolóval

A lekapcsolás utáni napokban a Budapest Tv vezetői egyrészt megpróbálták újraindítani a csatorna műsorát, másrészt egyre kétségbeesettebben igyekeztek megszorongatni a felszámolóbiztost, akivel annyira elmérgesedett a viszonyuk, hogy augusztus elején Kincs László már csak rendőri segítséggel tudott bejutni a Budapest Televízió épületébe.

Azóta a csatorna hivatalos oldalán közzétették már a felszámolóbiztos otthoni címét is, mondván, ide ne menjenek tüntetni a csatorna rajongói. A tiltást légidézőjelbe rakja, hogy az először megjelent pontatlan címet később pontosította a csatorna. Hogy tényleg mindenki tudja, melyik utcába, melyik ház elé ne menjen.

Kedden a Hírturmix online bulvárlap már azt állította, hogy Bródy verőemberekkel jelent meg a felszámolóbiztos lakásnál, aki bölcsen nem nyitott ajtót nekik. A bulvárportál állításait Kincs megerősíteni és cáfolni sem akarta.

Csendes buli

A felszámolás ellen vívott küzdelem szünetében, csütörtök estére óriási újjáalakuló ünnepséget hirdetett a Budapest Európa Televízió a székház előtti térre, illetve a stúdiókba. A közlemény szerint a rendet lovas rendőrök vigyázták volna, miközben odabent a „művészeti és politikai élet legismertebb emberei” mulatnak, sőt a Budapest Tv vezetői a partiba várták Horváth Csaba főpolgármester-helyettest, Majtényi Lászlót, az ORTT elnökét, valamint az ORTT tagjait is.

Az estén a koktélokat Laisz Andris kavarta volna, a háttérben Berki Béla és zenekara húzza, a köszöntőt pedig Lévai Katalinnak, szocialista EP-képviselőnek, a buli fővédnökének kellett volna mondania. Lévai azonban már hétfőn azt mondta nekünk, hogy a felkérést visszautasította, mivel a Budapest Televízió körül elég „furcsa a helyzet”; a csatorna erről a változásról már nem adott ki közleményt.

Csütörtökön ráadásul kiderült, hogy a nagyszabású buli nem is olyan nagyszabású, sőt leginkább zártkörű. Amikor a csatorna hivatalos számán próbáltunk érdeklődni, minden alkalommal elküldtek minket, mondván, csak meghívott vendégek léphetnek be a partira. Kérdés, hogy akkor minek kellett a rendezvényt közleményben meghirdetni, és egyébként is miért ígértek a nézőknek lovas rendőröket. (Este fél kilenc után egyébként nyoma sem volt sem rendőröknek, sem nagyszabású bulinak a tévé székháza előtt.)

Felkerülhetnek

Ennek ellenére nem lehetetlen, hogy a Budapest Tv mégis újból felkerül valamelyik műholdra. A csatorna honlapja szerint élénk tárgyalásokat folytatnak a UPC-vel, amely eddig műholdra juttatta a Budapest Televíziót, de a valóság az, hogy az adónak több tízmilliós adóssága van, ezért a távközlési cég nem áll velük szóba.

Éppen ezért a csatorna vezetői végül azt találták ki, hogy közvetítőkocsi segítségével lövik fel a jeleket, erre utal az is, hogy egy kecskeméti cég műholdas autója már napok óta a csatorna székháza előtt parkol. Arról azonban senki nem tud semmit, hogy mégis melyik műholdra. A csatorna közleménye szerint már csütörtök délben műholdról is elérhetővé vált a Budapest Televízió, de olyan lényegtelen részelteket, hogy mégis honnan jönnek a jelek, már nem árultak el nekünk.

Az általunk megkérdezett szakértő, Kardos Attila, a Sat-Tv-Radio szakportál írója szerint az Amos és az Astra műholdak nem jöhetnek szóba, mivel jelentős tartozása van az üzemeltetők felé a Budapest Televíziónak, a legvalószínűbb a Sirius 4 műhold, ahonnan a Viasat3, az Animal Planet és Discovery is beszórja Európát. Kérdés azonban, hogy melyik kábeltársaság venné fel a kínálatába a csatornát, hiszen az ORTT nem jegyezte be őket. Erre jelenthetne megoldást, ha az adót Szlovákiában vagy mondjuk Luxemburgban jegyeznék be, hiszen az uniós jog szerint nem számít, honnan sugároz a televízió, lényeg, hogy EU-tagországban regisztrálják.

Ha mindez sikerülne is a Budapest Televíziónak, még mindig nem biztos, hogy pár hétnél tovább képesek lennének működni, hiszen a szolgáltatóktól eddig sem kaptak pénzt, ingyenes volt a csatorna, a reklámbevételek elmaradása pedig már egyszer csődbe kergette. Addig is, amíg ez kiderül, az interneten továbbra is elérhető a Budapest Tv műsora. Még teleshop is van hajnalban.