Nincs több verekedés a Mónika show-ban

2009.09.09. 15:53 Módosítva: 2009.09.09. 15:53
A Tv2 és az RTL Klub közös szabályrendszert dolgoznak ki a délutáni talkshow-kkal kapcsolatban. Nem lehet verekedést mutatni, de a káromkodást is kivágják majd a Mónika show-ból és a Joshi Bharatból. Cserébe azt várják, hogy az ORTT vonja vissza a félnapos elsötétítést kimondó bírságot, amelyet a műsorokért szabtak ki.

Az ORTT és a két országos kereskedelmi csatorna ma egyeztetett a délutáni kibeszélőshow-król, miután a Joshi Bharatot és a Mónika show-t is többször vizsgálta az ORTT, és a műsorok miatt eddig a Tv2 és az RTL Klub is az eddigieknél hosszabb, félnapos elsötétítést kapott büntetésként.

Az egyeztetés után a két csatorna közös közleményben jelentette be, hogy önkorlátozással élnek, és közös szabályrendszert dolgoznak ki a délutáni talkshow-kkal kapcsolatban.

„Mint ismert, 2009 tavaszán a televíziók közötti élesedő nézettségi verseny hatására a délutáni talkshow-k tartalma és az azokban alkalmazott megvalósítási módok jelentősen megváltoztak. Ez a változás az ORTT szerint és a műsorszolgáltatók szerint sem kívánatos, noha nézettségi szempontból indokolható volt. Az ilyen helyzeteket, mint azt a korábbi nemzetközi példák is mutatják, egy demokratikus médiarendszer akkor tudja hatékonyan és mindenki számára megnyugtatóan kezelni, ha az érintett piaci szereplők lefektetik azokat a közös szabályokat, ,amelyeket a jövőben betartanak annak érdekében, hogy a köztük folyó piaci-nézettségi verseny ne legyen káros hatással műsoraik és az egész magyar televíziózás színvonalára” – áll a Tv2 és az RTL Klub közösen kiadott sajtóközleményében.

A kereskedelmi televíziózás 12 évvel ezelőtti kezdete óta először fordul elő, hogy a Tv2 és az RTL Klub tartalmi kérdésekben is egyeztet. A tárgyalás végén a két csatorna megállapodott, a délutáni talkshow-k sugárzásakor vállalják, hogy a jövőben mellőzik a stúdióban történő verekedések bemutatását, az elhangzó durva káromkodásokat képben és hangban egyaránt felismerhetetlenné teszik, és a kiskorúakat súlyosan negatív kontextusban törvényes képviselőjük hozzájárulása esetén sem szerepeltetik.

Emellett a Tv2 és az RTL klub is belső szabályai közé illeszti a tervek szerint az anyavállalatok legfontosabb piacán már bevált szabályokat, a német magán-tévétársaságok nappali talkshow-műsorokra vonatkozó önkéntes magatartási alapelveit. Ezek az alapelvek pontosan szabályozzák, mit mutathatnak be a tévében, hogyan kell viselkednie a műsorvezetőnek, illetve kényes kérdésekben hogyan kell eljárniuk a szerkesztőknek.

A német kódex néhány pontja

2. A véleményszabadság nem jelent tetszőleges véleménynyilvánítást. Semmiképpen nem szabad extrém (rasszista/népizgató) nézetek képviselőinek fórumot adni nézeteik ellentmondás nélküli önkifejtésére. A bűnöző viselkedésmódokat nem szabad ártatlan színben feltüntetni. Emellett a műsorvezetőnek az intoleranciára, a diszkrimináció pártolására vagy az emberi méltóság figyelmen kívül hagyására és a bűncselekmények helyeslésére, ill. elkövetésére vonatkozó felhívásokat meg kell tiltania, ill. kellő élességgel kell rendre utasítania. Egyebekben olyan véleményeknek, amelyeknek szociálisan vitatható jellege nyilvánvaló, ill. az alkotmány érték-pluralizmusán kívül esik, csak olyan mértékben szabad elhangzani, hogy a műsorvezető képes legyen a vélemény problematikus voltát megvilágítani. Minél vitathatóbb a vélemény, annál erősebben kell az adás egészének ellensúlyt képeznie, hogy a szociáletikailag dezorientáló hatásokat meg lehessen akadályozni gyermekeknél és fiatalkorúaknál.

3. A talkvendégek és a stúdióvendégek kiválasztása a témákhoz igazodjon. A talk- és a stúdióvendégek legyenek a téma problematikájához illő életkorúak. Ez vonatkozik különösen a szexualitás témájára. Olyan adások esetében, amelyekben tematikus okokból gyermekek és fiatalkorúak lépnek fel, be kell szerezni a felügyeletükre jogosultak engedélyét. Alkalmas elő- és utógondozási intézkedésekkel kell biztosítani, hogy a tévéfellépésből ne származzon semmilyen fejlődési hátrány vagy egyéb károsodás. Gyermekek talkvendégként történő kiválasztásánál lehetőség szerint ügyelni kell terhelhetőségük fokára és tapasztalatlanságukra.

4. A szexualitás, az erőszak és a kisebbségekkel való bánásmód, valamint az erősen problematikus kapcsolati konfliktusok olyan mindennapi témák, amelyek tárgyalása a közönség nagy érdeklődésére számít. Ezeket a témákat különös érzékenységgel kell kezelni, és különösen alapos előkészítést igényelnek. A vezérgondolat az kell legyen, hogy megóvjuk a gyermekeket és a fiatalkorúakat az egyoldalú, viszonyítás nélküli és dezorientáló extrém bemutatásoktól valamint káros tartalmaktól. Sort kell keríteni az ifjúságvédelmi osztállyal és szükség esetén a jogi osztállyal történő leegyeztetésre.

5. Emberek közötti konfliktusokat amennyire lehetséges, nem szabad napirendre tűzni anélkül, hogy konfliktusmegoldási javaslataink vagy stratégiáink lennének. Összességében a negatív aspektusok és problémák tematizálása mellett pozitív kicsengésnek is kell lennie, annak biztosítására, hogy a fiatalkorúaknál ne alakuljon ki pesszimista világkép.

7. A vulgáris szóhasználat kerülendő a talkshow-műsorokban. Ugyanakkor itt figyelemmel kell lenni a fiatalkorúak körében szokásos nyelvre. Amennyiben egy vendég megfontolatlanul ilyen kifejezéseket használ, a műsorvezető figyelmezteti arra, hogy hagyjon fel ezzel. Amennyiben ennek ellenére továbbra is durva módon vét a jó ízlés ellen, a szerkesztőség a kritikus passzusokat az utómunkálatok során érthetetlenné teszi. Emellett a vendégeket a műsorvezető és a szerkesztőség az adás előtt megfelelően felkészíti.

Az RTL Klub és a Tv2 az önkéntes korlátozásért cserébe azt kéri az ORTT-től hogy mérlegelje a csatornákra kirótt 12 órás adásfelfüggesztésről szóló határozat megváltoztatását, mivel a kivételesen súlyos szankció alkalmazását azzal indokolta az ORTT, hogy arra szeretné ösztökélni a műsorszolgáltatókat, hogy változtassanak a műsorok készítésének napi gyakorlatán. Az ORTT tehát elérte célját, így a kereskedelmi csatornák szerint a büntetésre már nincs is szükség.