Nem való gyereknek a Csillagok háborúja

2009.09.15. 10:39
Az ORTT a Klónok háborúja egy epizódjáról megállapította, csak 16-os karikával lehetett volna leadni. Az óvodásoknak szánt Pokémon két részéről is kimondták, nem gyerekeknek való mese.

Az Országos Rádió és Televízió Testület május 9-én és 10-én korán kelt, hogy megnézze a hétvégi gyerekműsorokat az RTL Klubon, és hosszú vizsgálódás után meg is állapította, hogy nem gyereknek való, amit láttak: a Klónok háborúja és a Pokémon aktuális epizódjait is csak 16-os karikával adhatta volna a csatorna.

A vizsgálat szerint a Klónok háborúja túl erőszakos volt, az öncélú erőszak-ábrázolás mellett „teljesen háttérbe szorul a történet”. Az ORTT álláspontja szerint a korhatár-besorolást már azért is elrontotta a tévécsatorna, mert az epizódban „többször mutatnak égő és darabjaira hulló űrhajókat, illetve antropomorfizált lényeket".

Az RTL Klub hiába védekezett azzal, hogy a Klónok háborúja rajzfilm, amit a gyerekek ennek megfelelően értelmeznek, ráadásul Lucas története űrmese, és „elemeiben semmiben nem különbözik a világirodalom nagy meséitől... semmivel sem félelmetesebb, és semmivel sem áll közelebb a valósághoz, mint... a Piroska és a Farkas, vagy a Jancsi és Juliska”.

Nem hatotta meg az ORTT-t a Pokémon esetében, hogy az RTL Klub megpróbált azzal védekezni, a sorozatot óvodásoknak és kisiskolásoknak készítik, és több millió gyerek nézi a részeket az egész világon. Az RTL még megpróbálkozott a japán kultúra és a Pokémonban fellelhető erkölcsi alapelvek elemzésével is, a médiatestület szerint azonban mindez nem számít, ahogy az sem hogy a sorozat már 2000 óta megy a csatornán, és az eddig lefolytatott vizsgálatok nem állapítottak meg egyszer sem törvénysértést.

Az ORTT szerint a sorozatokat nem együtt, hanem epizódonként kell vizsgálni, a korhatár-besorolást minden egyes résznél külön kell elvégezni. Vagyis lehet, hogy a Pokémon egyik részét bárki megnézheti, míg egy másikat csak a felnőttek láthatnak a késő esti műsorsávban.

Az ORTT nem szabott ki büntetést, csak felszólította az RTL Klubot a törvénysértő magatartás megszüntetésére.