Mulatós csatornák verekszenek a nézőkért

2009.09.30. 07:46 Módosítva: 2009.09.30. 15:54
A Poén Tv és a Nóta Tv is pályázik a Budapest Televízió helyére. Mindkét csatorna zenével támad, és ádáz piaci harcot folytatnak: a cél egymillió előfizető megszerzése. A piaci versengés közben vezetőket csábítanak át, árat csökkentenek, és feltámasztják a Dáridót.

A Budapest Televízió hagyatékáért két csatorna is verekszik: a Poén és a Nóta Tv egymás veséjébe könyökölve küzd a csatorna felszámolása miatt üresen maradt analóg helyért a kábelszolgáltatóknál. A gazdasági válság miatt ugyanis újból mindenki az alacsonyabb vásárlóerejű nézők kegyeiért küzd, lakodalmas rockkal, operettel, csillámporos revüvel és magyar nótákkal lehet nagyot szakítani.

Nagyok árnyékában

A Nóta Tv sajtótájékoztatóján ugyan hirtelen megjelent a Budapest Televízió tulajdonosa, aki még egy rajongót, a Budapest Televízió talán utolsó élő hívét is magával cipelte az eseményre, de ez a kétségbeesett akció sem segít elhitetni, hogy az egykor Anettkával tömegeket vonzó gagyiadó még teljes fényében visszatérhet.

Éppen ezért jelentkezett a kábelszolgáltatóknál két csatorna is, a romániai Tematik Cable által terjesztett Nóta Tv és az IKO-hoz tartozó Poén.

A Nóta Tv tulajdonosa az a csoport, amely többek között a Musicmix zenei adót is készíti, és amelyik a Minimaxot is terjesztette szerte Romániában. A cég mögött álló vállalkozó, Radu Morar romániai sajtóértesülések szerint régi üzletfele és barátja a Digit tulajdonló erdélyi magyar milliárdosnak, Teszári Zoltánnak. Mindezt alátámasztja, hogy a Tematik Cable összes csatornáját a Digi lövi fel a műholdakra, ráadásul itthon és Erdélyben is a Digi a Nóta Tv első és legnagyobb ügyfele.

A Poén jelenleg az IKO Kábeltelevízió Kft tulajdonában van, a cég mögött az a Rákosi Tamás áll, aki sajtóértesülések szerint az RTL felső vezetésével ápolt jó kapcsolatai miatt már 1997-ben ott volt a magyar RTL Klub megalakulásánál, azóta pedig az IKO-n keresztül tulajdonrésze van a csatornában.

Talpon akarnak maradni

A Nóta Tv-n nagyrészt vásárolt tartalmak mennek, Bódi Guszti, Bangó Margit és a magyar nóta, illetve a lakodalmas rock több képviselője mellett még az Operettszínház régi felvételei is műsorra kerülnek. A Poén eközben dél-amerikai sorozatokkal támad, de feltűnnek az RTL, sőt a Cool kiszuperált műsorai és mulatós ismétlései is a programkínálatban. Ők a szolgáltatókat és a nézőket mégis a hetente jelentkező, saját gyártású Diridári című műsorral próbálják az adóhoz vonzani. A Galambos Lajos testvére által összeállított produkcióban többek közt a Dupla Kávé vagy Zámbó Árpi lép fel hétről hétre.

poen

A két csatorna más okokból, de ugyanazért a csatornahelyért küzd: a Tematik Cable felismerte, hogy a Budapest Tv, a Pax és a hozzájuk hasonló ingyenes, a szolgáltatóknak semmibe sem kerülő adók helyére betörhet egy azoknál színvonalasabb tartalmakat kínáló, de még így is nagyon olcsó műsorral. A Poén egyszerűen rákényszerült a váltásra, hiszen amikor az IKO tavaly elindította új adóit, a Film+ 2-t, a Sorozat+-t, a Fishing and Huntingot vagy a Poént, akkor arra számított, hogy a digitális kábelhálózatok gyors terjedésével sokkal több csatornahely lesz a kábelszolgáltatók rendszerében, és az olcsó tartalmakat, ismétléseket jól újracsomagolva kínálhatják a nézőknek.

A gazdasági válság miatt azonban a digitális átállás megtorpant, az NHH felmérése szerint augusztusban csak 1,061 millió háztartásban volt ilyen vétel, ebből is 734 ezer olcsó digitális műholdas szolgáltatásra fizetett elő, ahol a bérelt műholdhelyek miatt egyáltalán nincs csatornabőség. Az IKO kábeladói minimum egymillió előfizető esetén tudnak talpon maradni, vagyis a Poénnak gyorsan váltania kellett: így jött a mulatós.

Árverseny

A Poén a UPC, a Nóta Tv a Digi előfizetői bázisáról indította a terjeszkedést. A Poénnak 800 ezer előfizetetője van, a Nóta Tv-nek 700 ezer, vagyis az egymillió potenciális nézőért még nagy hajrát kell indítaniuk.

A két csatorna információink szerint egyrészt árversenybe kezdett, a Poén 25 forintról 15 forintra csökkentette árát előfizetőnként, amire a Nóta Tv azzal válaszolt, hogy akciósan, 10 forintért kínálja magát.

nota

Emellett a Nóta Tv elrabolta magának az IKO terjesztési igazgatóját, Csüllög Sándort, aki májusban még a Poént kínálgatta a kis vidéki kábelszolgáltatóknak. Csüllög, aki egyébként a HVG adatbázisa szerint az állambiztonság III/III-as osztályának századosa volt a rendszerváltás előtt, azért ilyen fontos szereplő ebben a játszmában, mert jól ismeri a kis vidéki kábelszolgáltatók képviselőit. Ezt a meccset pedig a kis szolgáltatók fogják eldönteni, akik nem mindig a hideg gazdasági racionalitás alapján döntenek a szerződésekről.

Ha valamelyik csatorna az elkövetkező hónapokban lemarad, az akár a végét is jelentheti: egymilliónál kevesebb előfizetővel nem érdemes fenntartani az adót. Menekülési lehetőséget jelenthet a digitális hálózatok hirtelen felfutása, vagy az, ha egy újabb ingyenes adót sikerül megfojtani. A Pax, a Főnix Tv, sőt a Fix is elkezdhet izgulni.