Ingyenes lesz az Evening Standard

2009.10.02. 15:18
A 182 éves angol lap azért választotta az ingyenességet, mert nemcsak olvasottsága csökkent, a hirdetők is elpártoltak tőle. A brit sajtópiacon az ingyenes napilapoknak sincs könnyű dolguk.

Egyre keményebb a brit lapok közötti küzdelem az olvasókért, az Evening Standard című lap ingyenes lett, hogy megtartsa közönségét.

A 182 éves újság első ingyenes számát október 12-én vehetik kézbe az olvasók. Az este megjelenő bulvárlap eddig 50 pennybe (146 forint) került. A kiadó nagyon bízik az ötletben, ezért 250 ezerről 600 ezerre emelik a példányszámot.

A brit sajtópiacon az ingyenes lapok sem boldogulnak könnyen, a Murdoch csoporthoz tartozó The London Paper megjelenését két hete állították le, mivel nem volt kifizetődő a készítése.

Az Evening Standard többségi részvényese Alekszandr Lebegyev orosz milliárdos, aki év elején szerzett többséget a lapban. A fennmaradó tulajdonrész az Associated Newspaper nevű kiadó kezében van. Ez a csoport adja ki az ugyancsak este megjelenő London Lite című lapot, ami szintén ingyenes. "Az Evening Standard az első minőségi újság, amely ingyenessé válik, de biztos vagyok benne, hogy más lapok is követik majd" - mondta Lebegyev.

Az Evening Standard 1827 óta jelenik meg, az utóbbi években azonban egyre kevesebb a hirdető, és csökken a lap iránti érdeklődés is.