Gyárfás Tamás saját tévét akar indítani

2009.10.19. 14:35
Saját kereskedelmi csatornára adott be regisztrációs kérelmet Gyárfás Tamás és csapata az ORTT-hez. Ha elindul, az új tévé lesz az utóbbi idők mellőzött médianagyágyúinak gyűjtőhelye. A tévé körül felbukkanhat Friderikusz Sándor, Bárdos András és Juszt László is.

Nem lazsált Gyárfás Tamás azután, hogy az MTV szeptember végén váratlanul felmondta a Napkelte szerződését. A tévés három hét alatt önálló kereskedelmi televízió tervével állt elő.

Az előkészületek annyira előrehaladottak, hogy a Gyárfás-tévé regisztrációs kérelmét már be is adták az Országos Rádió és Televízió Testülethez. A tervek beérkezését érdeklődésünkre az ORTT-nél meg is erősítették, a médiahatóságnak elvileg harminc napon belül be kell jegyeznie az új csatornát, ha formai hibát nem talál a beadványban. (Tartalmi okokra hivatkozva eddig egyetlen adót nem jegyeztek be, néhány éve egy pornócsatorna próbálkozott hiába.)

Az Index információi szerint a producer komoly névsort vonultat fel. Úgy tudjuk, a dokumentáció szerint a csatornaalapításban partner lenne Friderikusz Sándor, aki éppen a napokban tárgyal a Tv2-vel a reggeli műsor vezetéséről, és a Tv2-től rajtaütésszerűen elküldött Bárdos András is.

A mellőzöttek névsorát bővítené Juszt László is, aki A tévé ügyvédjével egyik első áldozata volt a közszolgálati televíziónál indult karcsúsításnak. Az új csatorna programigazgatója Székely Ferenc lenne, de a meghatározó figurák között lehet Gyárfás több napkeltés kollégája is, Lakat T. Károllyal és Pallagi Ferenccel az élen.

Gyárfás az Indexnek azt mondta, a csatornaalapítás az egyik lehetőség csupán azok közül, amelyekben gondolkodik. Szóba jöhet még a Napkelte szerződtetése egy műholdas televízióhoz, de Gyárfás szerint az MTV-s szerződésbontás jogorvoslatát sem lehet még teljesen kizárni.

A producer kijelentette, saját tévéjének terveit október 6-án adta be az ORTT-hez. Ha lesz belőle valami, nem politikai csatorna lesz, hanem inkább vegyes jellegű, amelyben még kismértékben sem jellemző a politikai dominancia, "hiszen nincs értelme olyan tévét létrehozni, amelybe nem mennek be egyes politikusok".

Gyárfás elmondta, a dokumentációban szereplő partnerekkel beszélt arról, hogy nevüket használhatja, ők pedig felhatalmazták erre.

Pallagi Ferenc kérdésünkre meg is erősítette, hogy beszélt az új tévé terveiről Gyárfásról, akinek azt mondta, ha elindul az adó, számíthat rá. Bárdos András azonban csak annyit mondott, egyelőre nem akar beszélni lehetséges új munkáiról, mert maga sem tudja, hol folytatja a jövőben. Bárdos cáfolta, hogy pénzt fektetne egy új adóba, mivel vagyona egy ekkora vállalkozáshoz képest elenyésző. Beszéltünk Székely Ferenccel is, azt nyilatkozta, hogy ha úgy alakul, szívesen részt vesz az új televízió munkájában. Székely volt az MTV-ben most megszüntetett A la Carte szerkesztője, és hasonló pozíciót töltött volna be Baló György új műsoránál is, amit viszont végül el sem indított a köztévé.