Szerdán eldőlhet, ki rádiózhat tovább

Index, MTI
2009.10.27. 00:55 Módosítva: 2009.10.27. 00:57
Szerdán akár arról is dönthetnek, hogy kik nyerik a két országos analóg rádiófrekvenciát. Az Advenió és az FM1 vezet, de az ORTT elnöke éppen ezeket akarja kizárni a pályázatból.

Akár már szerdai ülésén dönthet a két országos kereskedelmi rádiós jogosultság sorsáról a médiahatóság.

Az objektív szempontok (azaz a megajánlott koncessziós díj, a magyar zene aránya és a civil és kulturális tartalom időtartama) alapján a nagyobbik vételkörzetű, most a Sláger által használt jogosultságért versengő FM1 Konzorcium és a Danubius-frekvenciáért induló az Advenio Zrt. vezet, de még nem adták le a tagok által a műsorszolgáltatási tapasztalatért és a kiegészítő szolgáltatásokért odaítélhető pontokat.

A médiatörvény előírásai szerint az ORTT döntéshozatala során első és második menetben kétharmados, a harmadikban feles többség kell a két országos jogosultság odaítéléséhez; az elnök csak a két utolsó körben voksolhat.

Akár ki is zárhatják

Az Index információi szerint azonban Majtényi még a pontozás előtt el akarja érni, hogy kizárják a páláyzatból az Adveniót és az FM1-et, mondván ajánlatuk irreális, hiszen árbevételük felét ajánlanák fel az államnak koncessziós díjként. Mindezt azért tudják megtenni, mert úgynevezett sales house-okon keresztül árulnák a rádiók műsoridejét, vagyis a profit nagy része ezeknél a cégeknél jelentkezne.

Az ügyben már megszólalt a miniszterelnök és a köztársasági elnök is, mindketten a pályázat tisztaságának fontosságát hangsúlyozták.

Egyelőre azonban sajtóértesülések szerint az ORTT jobboldali delegáltjai az Adveniót támogatják, a baloldaliak pedig egyes híresztelések szerint az FM1-et, éppen ezért lehetséges, hogy a két frekvencián végül ez a két adó osztozik majd.

Ha azonban Majtényinek sikerül elérnie, hogy kizárják a két rádiót, akkor várhatóan a két eddigi adó, a Danubius és a Sláger nyeri a pályázatot.

Hosszú volt az út

A parlament által tavaly decemberben elfogadott médiatörvény-módosítás szerint a két hullámsávot használó Sláger, illetve Danubius Rádió a digitális műsorszórásra átállás terén tett vállalások fejében 12 év után újabb 7 évre nyerhette volna el pályázat nélkül a koncessziót.

Sólyom László köztársasági elnök az óév utolsó napjaiban kért előzetes normakontrollt a változtatásról, az Alkotmánybíróság pedig a tavasszal megsemmisítette az új passzusokat, az ORTT pedig július végén kiírta a pályázatot a két, november 18-án lejáró jogosultságra.

Az augusztus 28-i beadáskor hat társaság nyolc ajánlatát regisztrálta a médiahatóság irodája, ám másfél héttel később, a pénzügyi-üzleti terv irreális voltára hivatkozva kizárták a mindkét frekvenciát megpályázó, a Rádió1 korábbi ügyvezetőjének kizárólagos tulajdonában álló Zene Rádió Zrt.-t.

Napokkal később különvélemény-csata bontakozott ki a testületi tagok között arról, helyes volt-e ez, miközben Majtényi László ORTT-elnök arról beszélt a sajtónak, hogy versenyben irreális ajánlat.