Jövőre a helyi tévéket is digitalizálják

Index, MTI
2009.10.28. 08:29
Jövőre indul meg a helyi frekvenciák digitalizációja, az ügyben illetékes parlamenti bizottság szocialista vezetője önszerveződő helyi társaságokat szeretne látni a pályázók között. A tachnológia azonban valószínűleg semmin nem változtat majd.

Várhatóan jövőre írnak ki pályázatot körzeti földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) multiplexek működtetésére - közölte Jánosi György szocialista országgyűlési képviselő, az ügyben illetékes parlamenti eseti bizottság vezetője.

Jánosi György szerint már megkezdték az egyeztetéseket a helyi televíziókkal és azok érdekképviseleteivel, a konzultáció eredménye pedig már akár november végére a testület elé kerülhet.

A politikus szerint a bizottság tagjai "nagyjából egységesek" abban, hogy olyan pályázatot írjanak ki, amely a lehető legmagasabb bevételhez juttatja az államkasszát, és amelyhez nem szükséges kétharmados jogszabályt , például a digitális átállásról szóló törvényt módosítani.

A külföldi modellek tanulmányozásakor láttak arra példát, hogy az analóg földfelszíni műsorszolgáltatási koncessziók birtokosai kapnak digitális működésre lehetőséget, de arra is, hogy területi elven osztják ki a jogosultságokat. Jánosi György szerint ezzel szemben a testület inkább azt szeretné, hogy igényalapon osszák ki a regionális multiplexeket, lehetőséget adva a helyi társaságoknak az önszerveződésre.

Kérdés azonban, hogy az amúgy is alacsony nézettségű helyi adók hogyan gazdálkodják ki az átállás költségeit, illetve hogy az általában a település vezetésének politikai kontrollja alatt álló rádiók és tévék nagyobb szabadságot kaphatnak-e a digitális átállás után. Ehhez konkurenciára lenne szükség, amihez a digitális átállás a technikai lehetőségeket megteremtette, de mivel piaci alapon egy város általában egyetlen tévét és rádiót sem tud eltartani, így nem várható, hogy a helyzet radikálisan megváltozna a technológiaváltás után.