Perel a Sláger Rádió, itt marad a Danubius

2009.11.03. 14:51 Módosítva: 2009.11.03. 18:32
Hétfőn beadta a keresetet a Sláger Rádió, kérdés, el tudja-e érni, hogy új pályázatot írjanak ki, vagy csak évek múlva lesz vége a pernek, amikor az új rádiókat már bevezették a piacra. A Danubius még nem döntötte el, hogy perel-e, viszont nem vonul ki a magyar piacról.

Bírósághoz fordult a Sláger Rádiót működtető társaság az országos kereskedelmi rádiós pályázat eredménye miatt - közölte a társaság vezérigazgatója. Heal Edina, aki pár órával a médiahatóság múlt szerdai döntéshozatala után már jelezte, hogy perelni fognak, közölte: hétfőn be is adták a keresetet.

Az Index információi szerint a Sláger a nyertes rádiók üzleti tervét támadja, és valószínűleg ugyanazt az érvelést fogja a bíróság előtt kifejteni, amit Majtényi László, az ORTT lemondott elnöke is képviselt. Eszerint bevételük ilyen magas százalékát koncessziós díjként a rádiók akkor sem tudnák befizetni, ha a sales house rendszert alkalmaznák, mivel az alacsony bevételek mellett a kiadásaikra nem jutna elég pénz, feltéve, ha nyereséggel akarnak működni. Az ORTT kiírása kifejezetten gazdasági alapokon működő rádiókról szólt. (A sales house rendszer alapján a rádiók egy másik cégnek adják el nyomott áron a hirdetési idejüket, amely magas haszonkulccsal adja tovább, így a profit ott képződik, a rádió bevétele alacsony marad. Vagyis a bevétel 50 százalékát kitevő koncessziós díj sem lesz több a minimumként előírt 350 milliónál. A baj csak az, hogy ebben az esetben a rádióknak papíron a fennmaradó ötven százalékból kéne finanszírozniuk működésüket.)

Úgy tudjuk, a Sláger megpróbálja elérni, hogy formai okokra hivatkozva több pályázatot érvénytelenítsen a bíróság, így a többi között felmerülhet a másik frekvenciát elnyerő Advenio kizárása is, amiért nem csatolták pályázatukhoz azt a nyilatkozatot, miszerint lemondanak a cégcsoporthoz tartozó nem országos rádiójukról, a Lánchídról.

Ezzel a Sláger azt érhetné el, hogy a bíróság a sok formai hiba miatt új pályázatot írjon ki. Kérdés persze, hogy a bíróság megsemmisíti-e egyáltalán az ORTT döntését, ha kiderül, hogy szabálytalan volt a pályázati eljárás. A bírósági eljárás évekig eltarthat, a pernek pedig nincs halasztó hatálya, vagyis ahogy az országos televíziós frekvenciákra kiírt pályázat esetében is, a bíróság legfeljebb kártérítést ítélhet meg. (A TV3 tulajdonosa támadta 1997-ben a pályázatot, amit az RTL Klub és a Tv2 nyert meg, majd amikor kiderült, hogy a per végkimenetelétől függetlenül nem valószínű, hogy frekvenciát kap, kivonult a piacról, eladta a két országos adónak a kábelcsatornát)

Hálózatot építenek

A Danubius Rádió tulajdonosai vizsgálják annak lehetőségét, hogy az adó regionális frekvenciákon működjön tovább országos jogosultságának elvesztése után.

Azon kívül, hogy "nem zárkóznak el" ettől a megoldástól, Földes Ádám vezérérigazgató azt nem akarta elárulni, hogy a Sláger Rádióhoz hasonlóan perre mennek-e a médiahatóság előző heti döntése miatt; csupán annyit mondott: részleteket egy-másfél hét múlva hoznak nyilvánosságra.