Nem szabályozzák az MTV-s fizetéseket

2009.11.09. 16:44
Általános vitára sem találtak alkalmasnak Jánosi György törvénymódosítási javaslatát, ami szabályozta volna az MTV, a Duna Televízió és a Magyar Rádió vezetőinek fizetését.

Se általános vitára alkalmasnak nem találta, se tárgysorozatba nem vette a szocialista Jánosi György médiatörvény-módosítási javaslatát hétfői ülésén az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága. Mindez azt jelenti, hogy hiába váltottak ki közfelháborodást a három közszolgálati média vezetőinek szeptember végén nyilvánosságra hozott fizetései, mégsem maximalizálják törvényben a juttatásokat.

Csak a szocialista képviselők támogatták ugyanis az indítványt, amely maximálta volna a médiatörvényben szabályozott közszolgálati intézményekben dolgozók juttatásait. A kezdeményezés szerint a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió elnökének havi juttatása a jegybankelnök "tárgyévi keresete egytizenkettedének az egynegyede lehet", amihez a munkába járás igazolt költségein túl legfeljebb négyhavi díjazására rúgó éves prémium határozható meg. ugyanezek vonatkoznának az alelnökökre is, akiknek havi javadalmazása nem haladhatná meg az elnöki fizetés kétharmadát.

Végkielégítést a Munka törvénykönyve által megjelölt esetekben fizethettek volna a tervezet szerint, akkor is csak a minimumösszeget. Az ülésen Jánosi György "kiragadott példaként" az MTV esetét említette, ahol 50-60 ember vesz fel havi egymillió forintnál magasabb javadalmazást. Az MTV-ben egyébként az ügyvezető alelnök és az egykori elnök is 63 milliós végkielégítést kapna, a Magyar Rádióban van olyan alelnök, aki több mint havi hárommilliót keres, és a Duna Televízió elnöke 2 millió 350 ezer forintot visz haza havonta.