Nem mond le az MTV alelnöke

Index, MTI
2009.11.13. 17:07
A kuratórium most sem engedélyezte, hogy az MTV 2,4 milliárd forintos hitelt vehessen fel. Medveczky Balázs ügyvezető pedig csak ezzel a feltétellel lett volna hajlandó lemondani, ezzel kedvezve a szocialistáknak.

Ismét elutasította a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, hogy engedélyezze a közmédium menedzsmentjének egy 2,4 milliárd forintos beruházási hitel felvételét.

Korábbi sajtóértesülések szerint többek közt ennek a megszavazását támasztotta távozása feltételeként csütörtöki levelében Medveczky Balázs, az MTV ügyvezetője. ű

Előzőleg szerdán szavazott a testület a hitelfelvétel engedélyezéséről, ám akkor - akárcsak szeptember elején - szintén nem bólintott rá az előterjesztésre a testület.

„Nézők millióinak arculcsapása, és az őket szolgáló Magyar Televízió dolgozóinak egzisztenciáját súlyosan veszélybe sodró döntés” kommentálta Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke a menedzsment péntek délutáni válságtanácskozásán, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége ismét nem engedélyezte a 2,45 milliárd forintos beruházási hitel felvételét.

Ultimátum

Pénteki számában írt arról a Magyar Nemzet, hogy felajánlotta lemondását a Magyar Televízió ügyvezetésével megbízott alelnök. A lap szerint Medveczky Balázs Katona Béla házelnökkel, valamint a tévékuratórium elnökségével is közölte szándékát.

A felajánlott távozásnak azonban feltételei vannak. Ezek között az első, hogy a tévé kapja meg a működéséhez szükséges költségvetési támogatást, a kuratóriumi elnökség pedig adja áldását a korábban már elvi szinten elfogadott 2,5 milliárdos hitelfelvételre. Medveczky továbbá azt is feltételül szabta az alapítvány irányító testületének, hogy annak politikai pártok által delegált tagjai egyhangúlag állapodjanak meg utódjának személyéről.

Mindez azért meglepő, mert a megbízott alelnök amúgy is csak egy új elnök megválasztásáig marad az MTV élén, vagyis ha a testület meg tudna egyezni, hogy ki vezesse a köztelevíziót, amúgy sem lenne szükség arra, hogy Medveczky irányítsa a testületet. A megbízott elnök ultimátuma ezek alapján irreális, információink szerint valójában nem is a lemondás Medveczky szándéka, hanem ezzel az ultimátummal szeretne a sajtó segítségével nyomást gyakorolni a kuratóriumra. Ha ugyanis a megbízott elnök lemond, akkor más alelnök híján valószínűleg az MTV egyik főosztályvezetője vezetné a köztelevíziót, vagyis az MTV tulajdonképpen vezetés nélkül maradna.

Csak négyen szavazták meg

Név nélkül nyilatkozó elnökségi tagok közlése szerint nagyjából egyenlően oszlottak meg a tartózkodó és az ellenszavazatok - mondták, s azt is jelezték, az MTV jelenlegi működési struktúrájában nem látják biztosítottnak a visszafizetést, valamint hiányolták a közmédium gazdálkodását egyensúlyba hozó lépéseket, valami a menedzsment indokolatlanul nagy méretét és magas jövedelmét.

Állítólag szóvá tették azt is, hogy miközben a megszorító intézkedések eredményeként 6-700 milliós megtakarítást vár a menedzsment, ennek ellenére a felveendő hitel keretét nem kívánta csökkenteni.

Sokmilliárd hiányzik

Az MTV azért került nehéz helyzetbe, mert a jövő évi költségvetés alapján közel 9,5 milliárddal kevesebb támogatást kapnának, mint eddig. Ráadásul a közszolgálati televíziót felügyelő kuratórium nem engedélyezte egy 2,4 milliárd forintos hitel felvételét, ami miatt az MTV nem tudja felszerelni az új székházat, és idei működése is veszélybe került.

Az MTV ügyvezető alelnöke szerint az MSZP „ki akarja véreztetni a köztelevíziót”, ere utal az is, hogy a szocialisták médiapolitikusa, Jánosi György újabb milliárdos elvonásokat javasolt, miután a köztelevízió felmondott a Napkeltét gyártó cégnek is.