Saját cége ellen nyert pert a rádióelnök

2009.11.25. 16:08
A kuratórium szocialista többsége meg akarta szüntetni a rádió 3,2 milliárdos hitelkeretét, mondván, arra a digitális rádiózásra kiírt pályázat miatt volt szükség. A bíróság felfüggesztette az elnökségi döntés végrehajtását.

Első fokon pert nyert a Magyar Rádió ellen Such György, a közmédium elnöke, aki az intézményt felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének tavaszi döntését támadta meg.

A nem jogerős döntés értelmében nem vonhatja vissza a közgyűlési jogokat gyakorló szerv a hitelfelvételt korábban jóváhagyó döntését, ezért a jogsértő elnökségi határozatot hatályon kívül helyezte a bíróság.

A közrádió annak érdekében szerzett 3,2 milliárd forintos hitelkeretet, hogy ha nyernek a digitális rádiós műsorszórásra kiírt pályázaton, legyen miből fedezni az indulás költségeit. Csakhogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság tavaly júniusban a másik pályázót, az Antenna Hungária-csoportot hirdette ki győztesnek.

A kuratóriumi elnökség április 16-án határozott úgy, hogy visszavonja a hitelkeret megszerzéséhez korában adott felhatalmazását.

A megelőző kilenc hónapban nem volt szükség az összeg egy részének vagy egészének lehívására, a felvétel legfontosabb célja meghiúsult, a közmédium idei üzleti tervében hitelfelvételt nem tervez, ugyanakkor a keret fenntartása több mint 10 millió forintba kerül évente. A döntéssel lekerülne a jelzálogteher a Bródy Sándor utcai székházról - sorolta a visszavonó döntés melletti érveket közleményében Rangos Katalin, a kuratórium MSZP által delegált elnöke.

Fidesz-jelöltként posztjára került helyettese már akkor jelezte, minden fórumot igénybe fog venni, hogy a döntést, "mind a meghozatalának módja, mind káros volta miatt az erre hivatott szervek vizsgálják meg, és ne kerüljön kiszolgáltatott, adott esetben a kormánytól közvetlenül függő helyzetbe a Magyar Rádió".

Ezt követően ment perre az elnök, az ügyben folyó eljárás jogerős lezárásáig felfüggesztette a kuratóriumi elnökségi döntés végrehajtását a Fővárosi Bíróság.