Béremelésért sztrájkolnának az MTV-ben

2009.11.26. 14:28 Módosítva: 2009.11.26. 15:13
Legalább az inflációt elérő béremelést szeretnének az MTV dolgozói, és a nyomásgyakorlás első lépseként sztrájkbizottságot alapítanának. A szakszervezetek szerint öt éve nem emeltek bért a csődközelben lévő intézményben, miközben a vezetők milliós fizetésével van tele a sajtó.

Sztrájkbizottság létrehozásáról döntött a Magyar Televízió dolgozóinak három reprezentatív érdekképviselete, mondta Kapuvári Gábor, a vállalat üzemi tanácsának elnöke.

A Magyar Televízió Gyártásvezetői Szakszervezete, a Televíziós Dolgozók Szakszervezete és a Televíziós Műsorkészítők Érdekvédelmi Szövetsége az 1650 dolgozó mintegy harmadát tömöríti. Az előkészületek egyik név nélkül nyilatkozó résztvevőjének tájékoztatása szerint céljuk a bérek legalább reálértéken tartása, valamint a munkahelyek biztonságának garantálása. Mint mondta, öt éve nem volt fizetésemelés a cégnél, a költségvetési megszorítások miatt pedig veszélyeztetve érzik sokuk állását.

A napokon belül megalakuló testület első ülésein kell eldőlnie, milyen magatartást tanúsítanak az országgyűléssel mint fenntartóval, illetve a munkáltatói jogokat gyakorló menedzsmenttel szemben.  Az MTI a sztrájkbizottság előkészületeinek egyik szervezőjétől úgy értesült: még csütörtökön írásban kérik Medveczky Balázs ügyvezetőt, tegyen lépéseket a vezetők és a beosztottak javadalmazása közötti aránytalanságok tompítására.

Kapuvári Gábor szerint a belsősök négy százalékára jut a bértömeg 13 százaléka, és miközben a menedzsment tagjainak milliós fizetéseiről jelennek meg sajtóhírek, 637 olyan MTV-alkalmazottról tudnak, akinek havi bruttó bére nem éri el a 250 ezer forintot.