Mégis adja az MTV az isztambuli úszó-Eb-t

Index, MTI
2009.12.03. 16:09
Az EBU minden költséget átvállalt az MTV-től, így mégis élőben kapcsolják az isztambuli rövid pályás úszó Európa-bajnokságot. A verseny csak a kevésbé nézett m2 programstruktúrájába fért el, a jövő évi budapesti úszó-Eb közvetítése még most is kétséges.

Mégis közvetíti a rövidpályás úszó Európa-bajnokságot a Magyar Televízió, miután kérésére az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) ingyen bocsátja rendelkezésére a december 10-13. közötti, isztambuli verseny műholdjeleit. A Magyar Úszó Szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy "hasonló újraértékelésre kerül sor a 2010. évi, budapesti Európa-bajnokság tévéközvetítése ügyében is".

Az MTV csütörtök délutáni sajtóközleménye szerint az európai közmédiumokat tömörítő, 125 aktív tagot számláló EBU, amelynek az MTV is tagja, kivételesen úgy döntött, hogy átvállalja a Magyar Televíziótól a jövő heti Eb közvetítésének költségeit - tekintettel a nemzeti médiavállalat kilátástalan anyagi helyzetére.

Az amúgy ezek szerint nem túl nagy érdeklődésre számot tartó eseményt az MTV kisebbik, országos analóg hálózaton nem látható csatornáján, az m2-n adja majd. (Az m2 átlagos közönségaránya a 2 százalékot sem éri el.)

"Az m2-n minden magyar szurkoló láthatja majd többek között Cseh László és Hosszú Katinka versenyzését. A közvetítés december 10-én, csütörtökön kezdődik, a versenyeket vasárnapig mindennap 16 és 18 óra között élőben láthatják a nézők" - mondta Schulek Csaba.

Az EBU információink szerint minden tagja helyett átvállalta a jogdíjakat, az MTV-nek csak a műholdbérlés költségeibe és a közvetítés infrastruktúrájának kiépítésébe kellett volna pénzt adnia. A budapesti stúdióból Szántó Dávid kommentálja az eseményeket.

A budapesti Eb még kérdéses

A fejleményt megnyugvással fogadta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, aki egyben az MTV-ből kirúgott Napkelte producere is.

"Örülök az újabb villámgyors fordulatnak - nyilatkozott Gyárfás az MTI-nek. - Minden jó, ha jó a vége, a sportág nevében köszönöm a bölcs döntést, valóban nagyra értékelem, hogy a korábbi rossz mellett nem tartottak ki csökönyösen. Csak remélni tudom, hogy hasonló újraértékelésre kerül sor a 2010. évi, budapesti Európa-bajnokság tévéközvetítése ügyében is, amely még inkább közös érdek."

A Magyar Televízió szerdán jelentette be: szándéka ellenére és gazdasági helyzete miatt kényszerül arra, hogy lemondjon a két esemény - a rövidpályás Eb mellett a 2010-es budapesti úszó Eb - közvetítéséről, mivel a parlament 9,5 milliárd forinttal csökkentette költségvetését.