Megkötötték az MTV-alelnök kezét

2009.12.10. 09:14 Módosítva: 2009.12.10. 09:14
Medveczky Balázs addig harcolt a szocialistákkal és Gyárfás Tamással, amíg minden döntési jogától megfosztották egy cégvezető kinevezésével. A kuratórium döntése kétséges, hiszen a médiatörvény szerint az ügyvezetést az elnök, vagy elnök hiányában az alelnök látja el. Bednárik Imre szeretné rendbe szedni a gazdálkodást.

A cégvezető kinevezésével az MTV kuratóriumának szocialista delegáltjai ezentúl ellenőrizni tudják az ügyvezető alelnök döntéseit. A kuratórium határozata szerint ezentúl minden szerződés megkötéséhez vagy felbontásához Bednárik Imre eddigi hírigazgató aláírása kell.

A döntést a kuratórium szocialista és szabad demokrata delegáltjai mellett az egyik MDF-es kuratóriumi tag is megszavazta. Hivatalosan azzal indokolták, „az elmúlt hetek bebizonyították, hogy vezetetlen az MTV, a munkatársak elbizonytalanodtak, sztrájkkészültség van”.

Mindezek mögött a kuratórium szocialista többsége és Medveczky Balázs ügyvezető alelnök közötti ellenségeskedés áll. Medveczky többször kijelentette, az MSZP ki akarja véreztetni a köztévét, és ezért nem szavazta meg a kuratórium az MTV 2,4 milliárdos hitelkérelmét sem, amire hivatkozva a köztévé végül szerződést bontott a Napkeltével. Ezt a lépést torolták meg a szocialisták azzal, hogy 7 milliárddal csökkentették a köztévé céltámogatását, majd végül a fennmaradó 2,4 milliárdot is inkább a Duna Televíziónak adták.

A kuratóriumnak egy csapással sikerült elérnie, hogy meghiúsuljon Medveczky terve a köztévé látványos agóniájáról: információink szerint a cégvezető aláírása híján nem adják el a vidéki stúdiók épületeit, és nem mondanak le a budapesti úszó-Eb-ről sem. Több forrásunk szerint éppen ezzel a döntéssel dühítette fel megint Medveczky a kuratóriumot.

Nincs ilyen a médiatörvényben

Nem egyértelmű, hogy jogszerű-e a Magyar Televíziót fenntartó kuratórium döntése, amellyel cégvezetőt neveztek ki Medveczky Balázs mellé. A gazdasági társaságokról szóló törvény határozza meg a cégvezető fogalmát, viszont a médiatörvényben nem szerepel ez a kifejezés, sőt a közszolgálati médiákról szóló passzusok kimondják, „a részvénytársaságok ügyvezetését az elnök látja el, igazgatóság nem működik”.

Bednárik Imre, aki január óta az MTV hírigazgatója, kérdésünkre csupán annyit mondott, szeretné rendbe szedni az MTV gazdálkodását, és jó viszonyra törekszik az ügyvezető alelnökkel. Konkrétumokról egyelőre még nem akart nyilatkozni. Hatásköréről annyit mondott, ellenjegyzése kell a kifizetésekhez, valamint szerződések megkötéséhez, módosításához, felmondásához, előzetes egyetértési joga van a személyzeti politika alakításában és a döntéshozatalban.

Az MTV-kuratóriumot felügyelő ellenőrző testület egyelőre nem foglalt állást az ügyben, az ellenzéki többségű testület ellenzéki vezetője csupán annyit mondott, a határozatot meghozó szerdai elnökségi ülésen nem vett részt, az ott történteket csak elmondásból ismeri, ezért csütörtökön kikéri a döntést, és megvizsgálja, van-e azzal kapcsolatban tennivalója.