Bajnai akkor ad pénzt, ha nem pazarol az MTV

2009.12.12. 12:27 Módosítva: 2009.12.12. 12:28
A létszámleépítést visszavonta az MTV az új cégvezető szerdai kinevezése után, pedig Bajnai Gordon csak akkor ad pénzt az intézménynek, ha megállítják a pazarlásokat. Több száz ember kirúgásával azonban nem lehet fenyegetőzni a kormányszóvivő szerint.

Miután a közszolgálati televíziót felügyelő kuratórium szocialista és szabad demokrata delegáltjai szerdán cégvezetőt neveztek ki az MTV-be Medveczky Balázs ügyvezető alelnök mellé, leálltak a létszámleépítés előkészületei, az intézmény vezetése visszavonta a vidéki stúdiók munkatársainak csoportos létszámleépítésének bejelentését a helyi munkaügyi központoknál, sőt a legnagyobb tévés szakszervezeteket tömörítő sztrájkbizottság már arról tárgyalna, hogy azokat is vegyék vissza, akiket az utóbbi időben elbocsátottak az MTV-től.

A helyzet azért különös, mert tulajdonképpen a szocialisták akadályozták meg a leépítést, azzal, hogy kinevezték cégvezetőnek Bednárik Imre hírigazgatót, akinek egyetértése nélkül nem lehetne szerződést kötni vagy felbontani, illetve a személyi döntéseket is egyeztetni kell vele. Pedig éppen a szocialista kormány feltétele volt a leépítés, ennek fejében kapna csak jövőre céltámogatást a közel tízmilliárdos költségvetési megszorítás miatt csődközelbe került intézmény.

A létszámleépítés leállítása azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek kirúgások az MTV-nél, legalábbis a kormányzat még mindig a szervezeti átalakulásához köti az esetleg támogatást.

Fenntartható működés

"A miniszterelnök világossá tette, hogy a kormány hozzájárul a köztévé biztonságos működéséhez, ha annak vezetői egy konkrét átalakítási tervet készítenek, ami garantálja az intézmény hosszabb távon fenntartható működését. Feltétel tehát a pazarlások megszüntetése. Ugyanakkor nem sérülhetnek a Magyar Televízió közszolgálati funkciói"- nyilatkozta megkeresésünkre Szollár Domokos kormányszóvívő.

A zsarolás, a revolverezés nem segíti a helyzet megoldását" - reagált a kormányszóvivő arra, hogy a tévé vezetői munkatársak százainak kirúgásával fenyegetőznek. "Bízunk abban, hogy az átalakítási terv józan és reális lesz. Ha levágjuk a lábunk, nem tudunk szaladni" -mondta.