Minden köztévésnek jár az ingyentelefon

2009.12.15. 10:13 Módosítva: 2009.12.15. 12:59
1635 dolgozóra 1625 mobil-előfizetés jut a köztévénél, amely új szolgáltatót keres. Spórolnának a becslések szerint 100 millió forintos éves telefonszámlán, de leépítések nélkül nehéz lesz. Főleg, hogy egyre több embernek jár majd üzleti Blackberry-szolgáltatás.

A Népszabadság írt arról, hogy jövő év elején lejár az MTV tizenkét évre szóló szerződése a cég mobiltelefon-flottáját működtető T-Mobile-lal, ezért új közbeszerzési eljárás keretében újból megpályáztatnák az üzemeltetést.

A Magyar Televízió által kiadott hivatalos információk szerint a jelenleg 1635 főt foglalkoztató cégnek 1625 mobil-előfizetése van, ebből 1459 telefon-, 166 mobilinternet-előfizetés. Vagyis az MTV szinte összes dolgozójának jár telefon. (A mobilnet-előfizetések magas számát azzal magyarázza a köztévé, hogy a költözés közben muszáj volt így biztosítani az állandó internetszolgáltatást. A költözés már lezárult, ennek ellenére egyelőre nincs szó az előfizetések felmondásáról.)

136 millió évente

Ráadásul itt nem arról van szó, hogy a cég csak a flottakedvezményt biztosítja, vagyis a dolgozók egymással ingyen beszélgethetnek, a tömeges előfizetések miatt olcsóbban, de a telefon költségeit maguknak kell fizetniük. Valójában a Magyar Televízió minden dolgozója telefonszámlájába beszáll kisebb-nagyobb mértékben.

240 munkavállalónak a köztévé nem fizet semmit. Hétszáz dolgozó esetében csak a 3000 forintos havidíjat fizeti a köztévé, a fennmaradó 685 előfizetés esetében pedig kisebb-nagyobb összeggel a forgalmi díjba is beszáll az intézmény. Ez az MTV számításai szerint a havidíjjal együtt is csak 8000 forintot jelent előfizetőnként. Ebből 100 embernek Blackberryje is van, amivel könnyen kapcsolódhatnak a céges levelezőrendszerhez. Viszont mindezért a havidíjon és a forgalmi díjakon túl újabb havi 800-1000 forintot kell fizetnie a cégnek előfizetésenként.

Az adatok alapján az MTV csak a mobiltelefonokra 100 millió forintot fizet évente, ráadásul ez nagyon jóindulatú becslés.

Csökkentenének, de növelik

Az MTV hangsúlyozza, hogy már idén is csökkentett telefonköltségein, és a januárban kiírandó közbeszerzésen reményeik szerint még lejjebb fogják majd tudni alkudni az árakat. Egyelőre jelentős költségcsökkentést nehéz lesz elérni, annak ellenére, hogy az MTV az előfizetések és a szolgáltatások körében is további mérséklést tervez. Úgy tűnik ugyanis, elmarad a csoportos létszámleépítés, és továbbra is több mint másfél ezer ember készíti az m2 és az m1 műsorát (a két országos kereskedelmi csatornánál a legnagyobb beszállítókkal együtt sem dolgoznak 450-nél többen), vagyis az előfizetéseket nehéz lesz megszüntetni.

Az országos kereskedelmi csatornák ráadásul a mobiltelefonokat és a hozzájuk tartozó előfizetéseket sem szórják olyan bőkezűen, mint az állami csatornánál. Az RTL Klubnál például az alig több mint 400 dolgozóra 150 céges mobil-előfizetés jut, és 15 embernek jár Blackberry.

Az MTV még növelni is akarja Blackberry-előfizetései számát, várhatóan 160 dolgozó számára fizetnek elő erre, amely a push-email, azaz a levelek azonnali kézbesítését jelentő szolgáltatás mellett az MTV belső rendszeréhez is elérést biztosít, külföldön is. A Blacberry-rendszereket a legtöbb esetben csak levelezésre használják, és olyan telefont, amellyel az emailek azonnal megérkeznek (azaz nem kell időnként felmenni a netre, és ellenőrizni a postaládát, az email is úgy jön meg, mint egy sms), már jóval olcsóbban is kaphatna a köztévé. Ráadásul a legtöbb modern telefon már a Blackberry fizetős szolgáltatása (ennél a megoldásnál a levelek megjárják a mobilszolgáltató szerverét is) nélkül is képes az emailek azonnal fogadására. Vagyis van olcsóbb megoldás, kérdés, hogy a közszolgálati televízió azt keresi-e meg.