Homer Simpson jóban van Istennel

2009.12.23. 13:37
A Vatikán lapja méltatta a húszéves animációs sorozatot, amely szerinte a modern ember kétségeit is megfogalmazza, de azért Homer vallásos.

Nem hibátlan, de A Simpson család alapvetően jól megírt sorozat, a családfő Homer és Isten pedig "jól ismerik egymást" - üdvözölte a húszéves animációs tévészériát a Vatikán lapja.

A L'Osservatore Romano kedden köszöntötte a műsort születésnapja alkalmából. A lap cikke nemcsak a legrégebben futó amerikai rajzfilmsorozat filozófiai mélységeit méltatta, hanem annak is örült, hogy alkalmanként csípős nyelvvel és tiszteletlenül mer beszélni a vallásról.

Simpson Istennel
Simpson Istennel

A szerző kárhoztatta az alkalmanként durva nyelvet és egyéb szélsőségeket, ám alapvetően "valósághűen és okosan megírt" műsornak nevezte a sárga család történetét, amelyben rendszeresen szerepet kap a vallás is.

Homer, a családfő annyi személyes beszélgetést folytat Istennel, hogy ezekből már-már egy sajátos "simpsoniánus teológia" bontható ki. A Homerben dúló vallási bizonytalanság azt az érzést tükrözi, ami a modern emberben kavarog a hittel kapcsolatban - írta a lap.

"Általában nem vagyok vallásos ember, de ha ott vagy fent, segíts, Superman!" - kiáltott fel egy epizódban Homer.

A vatikáni elemző szerint ez is egyértelműen arra utal, hogy "Homer Istenben látja a végső menedéket, habár néha feltűnően rossz néven szólítja meg". Ezek azonban csak apró hibák, a lényeg, hogy "ők ketten jól ismerik egymást" - szögezte le a L'Osservatore.