Pert nyert a Danubius az ORTT ellen

2010.01.05. 12:04 Módosítva: 2010.01.05. 15:15
Az első fokon eljáró bíróság szerint ki kellett volna zárni a végül a pályázatot is megnyerő Adveniót. A jogi siker nem jelenti azt, hogy visszatér a Danubius.

Első fokon pert vesztett az Országos Rádió és Televízió Testület a Danubius Rádióval szemben a Fővárosi Bíróságon. A rádió tulajdonosa szerint törvénytelen volt az országos rádiófrekvenciákra kiírt pályázat elbírálása, amelynek következtében elvesztették addig használt frekvenciájukat, amit a Class FM kapott meg.

Az Index információi szerint a bíróság döntése szerint a pályázati szabályok értelmében ki kellett volna zárni a nyertes rádiót működtető Adveniót a pályázatból, viszont a bíróság ennek ellenére nem adott helyt a Danubius azon kérelmének hogy semmisítsék meg a pályázat eredményét.

Ami tapad, ragad

A per első tárgyalása tavaly december 17-én volt, akkor azért halasztották el a tárgyalást, mert a Danubius kiterjesztette a keresetét, és ezzel az ORTT képviselője szerint teljesen új helyzetet teremtett.  A Danubius Rádió által az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perben a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségnek a megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte a bíróságtól, melynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia.

Információink szerint az ítélet nem jelenti azt, hogy a már megkötött szerződések semmisek, így szinte elképzelhetetlen, hogy a bíróság végül új pályázat kiírását rendelje el, vagy a Danubiust kiáltsa ki mégis győztesnek. Legfeljebb kártérítési igénnyel élhet majd a jogerős ítélet után a vesztes rádió, hiszen a bíróság ítéletében még meg is jegyezte, hogy hogy az ORTT mint közigazgatási szerv ebben az eljárásban nem kötelezhető az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási szerződés felmondására.

Az Advenio Zrt. egyelőre nem kommentálja a Fővárosi Bíróság keddi, első fokú döntését, amely szerint jogsértő volt az ORTT tavaly őszi frekvenciapályázata, aminek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot

A Fidesz szerint a Danubius vesztett

"Örömmel vettem tudomásul a Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletét, mely szerint az ORTT a Class rádiót működtető Advenio Zrt-vel kötött műsorszolgátatási szerződése érvényes" - írta Szalai Annamária, az ORTT Fidesz által delegált tagja a bíróság döntésére reagáló közleményében. A Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. kereseti kérelmeit egyetlen kivétellel elutasították - hívta fel a figyelmet.

Szalai Annamária szerint a Danubius pervesztességét támasztja alá az a tény, hogy mintegy ötmillió forint perköltséget kell kifizetnie az alperesek, azaz az ORTT és az Advenio Zrt. részére.

Botrányos volt

Az országos rádiófrekvenciák odaítélésének módja miatt mondott le tisztségéről Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke, aki szerint érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a két, később nyertes pályázatot. A két korábbi nyertes a Sláger és a Danubius, amelyek 12 év után kényszerültek távozni az éterből, ezután fordultak bírósághoz.