Jogellenesen kötött szerződést az ORTT az FM1 konzorciummal

Jogellenesen járt el az ORTT, amikor nem zárta ki a pályázatból, hanem ugyancsak jogellenesen sugárzási szerződést kötött az FM1 konzorciummal - mondta ki keddi, első fokú ítéletében a Fővárosi Bíróság a Sláger Rádió keresetét elbírálva

Jogellenesen járt el az ORTT, amikor nem zárta ki a pályázatból, hanem ugyancsak jogellenesen sugárzási szerződést kötött az FM1 konzorciummal - mondta ki keddi, első fokú ítéletében a Fővárosi Bíróság a Sláger Rádió keresetét elbírálva. A szerződés semmisségét viszont nem mondta ki a bíróság, ezért az azt is kérő Sláger több mint 4 millió forint perköltséget köteles fizetni az ORTT-nek és az FM1-nek.

A felperes Sláger Rádió Zrt. keresetlevelében elsősorban annak megállapítását kérte, hogy az ORTT jogsértően járt el akkor, amikor az FM1 konzorcium alakilag hibás pályázatát nyilvántartásba vette. A Sláger annak megállapítását is kérte, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület jogsértően járt el akkor, amikor a kifogásolt pályázatot az üzleti terv megalapozatlansága miatt nem zárta ki. Kérte a felperes azt is, hogy a bíróság mondja ki, hogy a szerződés, amelyet az ORTT az FM1-gyel kötött, semmis.

Kisrákói Annamária bíró az ítélet indoklásakor kiemelte, a médiatörvény összeférhetetlenségi szabályaitól eltérni nem lehet, ezeknek az FM1 konzorcium pályázata nem felelt meg, mert befolyásoló részesedéssel rendelkezett más műsorszóróknál is. Ezért kellett volna formai hiba miatt kizárni az FM1 pályázatát. A bírónő viszont hangsúlyozta, a pénzügyi üzleti terv felülvizsgálatára nincs ennek a bíróságnak hatásköre, és a szerződés semmisségét sem mondta ki.

A Fővárosi Bíróság keddi ítélete után - feltéve, hogy az majd jogerőre emelkedik - az ORTT dönthet arról, hogy kiír-e egy újabb pályázatot. Amennyiben az ORTT később meghozandó döntése ellen bármelyik érdekeltnek kifogása van, akkor a közigazgatási bírósághoz fordulhatnak majd.