no

Polyák Gábort jelölik az ORTT elnökének

2010.02.18. 12:54
A köztársasági elnök és a miniszterelnök közösen jelölte a 33 éves szakembert. A döntésben fontos szerepe lehetett annak, hogy Polyák Majtényi embere volt, és nem áll egyik politikai oldal befolyása alatt sem.
Polyák Gábor
Polyák Gábor

Polyák Gábort jelöli az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök. Az Országgyűlés jövő hétfőn választhatja meg az új ORTT-elnököt az összes képviselő több mint felének szavazatával.

A rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény előírása szerint az elnöki tisztségre a köztársasági elnök és a miniszterelnök közösen tesz javaslatot az Országgyűlésnek.

Polyák Gábor - a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható szakmai életrajza szerint - 1977-ben született Siklóson, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanít. Ugyanezen az egyetemen először a bölcsészettudományi kar kommunikációs szakán szerzett diplomát, majd a jogtudományi karon jogász minősítést. 2008 és 2009 között Majtényi László ORTT-elnök tanácsadója volt.

Polyák Gábor számos könyvet, tanulmányt publikált a médiaszabályozás, médiapolitika témakörében

Élet Majtényi után

Majtényi László, az ORTT korábbi elnöke 2009. november 30-án távozott hivatalából. A korábbi adatvédelmi biztos október 29-én, egy nappal az országos kereskedelmi rádiós koncessziók odaítélése után mondott le a médiahatóság vezetéséről, hogy ezzel is tiltakozzon a pályázat eredménye ellen.

Az ORTT október végén döntött a két országos kereskedelmi műsorszolgáltatási jogosultság odaítéléséről. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő, korábban a Danubius Rádió által használt  jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, addig a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre. Mind a Danubius, mind pedig a Sláger Rádió pert indított a tenderrel kapcsolatos médiahatósági döntés miatt. Az ügy miatt elítélte az ORTT döntését elítélte az Egyesült Államok képviselőháza is, és politikai nyomást emlegettek a két új rádió pályázatának sikere kapcsán.

Majtényi László
Majtényi László

Majtényi embere

Az Index információi szerint Polyák Gábor Majtényi tanácsadójaként részt vett az országos kereskedelmi csatornák koncessziós díjának csökkentésére irányuló összehangolt támadás visszaverésében, és a rádiós pályázat kiírásában is közreműködött.

A miniszterelnökhöz közel álló forrásaink szerint többek közt azért esett rá a választás, mert kinevezésével mintegy Majtényi elvei mellett is kiállnak, emellett fontos szempont volt, hogy Polyák feddhetetlen előéletű, a magyar médiát és a nemzetközi szabályozást is jól ismerő szakember, és nem áll egyik politikai párt vagy gazdasági érdekkör befolyása alatt sem.

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a ciklus utolsó házbizottsági ülése után számolt be arról, hogy jövő hétfőn a képviselők megválaszthatják az ORTT új elnökét.