Kilakoltatják a Roma Sajtóközpontot

2010.02.22. 17:11
Több mint tíz év után a kerületi önkormányzat március elsejével kilakoltatja őket a Nefelejcs utcai irodájukból.

A VII. kerületi önkormányzat kilakoltatja a Roma Sajtóközpontot a Nefelejcs utcából. A döntésről a szervezet csak múlt hét végén szerezett tudomást - hivatalosan a mai napig nem kaptak értesítést. Így szűk egy hetük maradt arra, hogy elköltözzenek - áll a sajtóközpont közleményében.

A szervezet igazgatója, Tóth Andrea elmondta, egy tisztázatlan, zűrzavaros ügy miatt kell távozniuk az épületből, amit a Roma Polgárjogi Alapítvány 2000-ben tíz évre kapott használatra az önkörmányzattól. Az igazgató szerint az alapítvány megkezdte volna a tárgyalásokat a további maradásról, ehhez kikértek iratokat, de az önkormányzatnál csak az előszerződést találták meg, amiben nem szerepel a Roma Sajtóközpont. A végleges szerződésben állításuk szerint szerepelnek, de a ezt a hivatalban nem találják meg. Így a magánemberek által fenntartott szervezetnek most nincs papírja arról, hogy milyen jogon van az épületben.

"Tíz éve ez egy romos, lakhatatlan magtár volt, most pedig egy full extrás épület, ami az értékbecslő szerint százmillió forintot ér, és mi tettük lakhatóvá az évek alatt" - mondja. Ugyanígy járt a Romaversitas szervezet is, ők sem szerepelnek az előszerződésben, ők is költöznek.

A szervezet Közép-Kelet-Európában annak idején elsőként alakult meg másfél évtizede. A hazai cigányság történetének egyik legjelentősebb adatbázisával rendelkeznek, benne az Európában is egyedülálló Roma Holokauszt archívumot. Most egyetlen fillér nélkül, egy 25 négyzetméteres, majdnem romos lakásba költöznek, amit egy ismerősük ajánlott fel átmenetileg.

Sajnálatosnak tartják az önkormányzat eljárásának módját, hogy a kilakoltatási felszólításon kívül mást nem közölt, nem volt kíváncsi az épületben folyó munkákra, vélhetően nem mérlegelt az ingatlan kiürítésén kívül más szempontokat.