Az MTV alelnöke beperelte az MTV-t

2010.02.26. 11:25 Módosítva: 2010.02.26. 11:25
Medveczky Balázs a pénteken, a Fővárosi Bíróságon elkezdődött polgári perben azt kéri a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének két határozatát, amelyek Medveczky több döntését jogszabályba ütközőnek és érvénytelennek tartják.

A pénteki, első bírósági tárgyalási napon megfelelő dokumentumok hiányában még az sem dőlhetett el, van-e Medveczky Balázsnak perbeli legitimációja, pereskedhet-e egyáltalán a vitatott kérdésekről az MTV Zrt.-vel. Az ítélethozatalhoz azt is el kell dönteni, az alelnök vezető tisztségviselőnek számít-e.

A peres felek azt vitatják, hogy az MTV által kötött egyes szerződések érvényességéről ki dönthet: Medveczky Balázs alelnök vagy az MTV Közalapítvány Kuratóriumának Elnöksége. A kuratórium elnöksége azzal érvel, hogy mint a tulajdonosi jogok gyakorlója jár el, Medveczky viszont arra hivatkozik, hogy a jogszabályok szerint csak a 300 millió forint feletti szerződések előzetes jóváhagyása tartozik az elnökség kizárólagos hatáskörébe. Az ügy hátteréhez tartozik, hogy a Magyar Televíziónak 2008. márciusa óta nincs elnöke, bár azóta több eredménytelen pályázat is lezajlott.

A Fővárosi Bíróság a tárgyalást megelőzően 2009. november 11-i végzésével felfüggesztette a keresettel támadott kuratóriumi elnökségi határozatok végrehajtását a per jogerős befejezéséig. A bíróság a pénteki tárgyalás végén kötelezte a peres feleket, hogy csatolják az MTV alapító okiratát, szervezeti és működési szabályzatát és az alelnök kinevezéséről vagy kijelöléséről szóló dokumentumot.