Hétköznapi hősök a vérzivatarban

2010.03.07. 13:46 Módosítva: 2010.03.07. 14:05
Az HBO minisorozatokra szakosodó üzletága nem egy hirtelen jószág, Az elit alakulat című háborús sorozatuk kvázi folytatásának is tekinthető The Pacific - A hős alakulat csak tíz évvel az előd után kerül képernyőkre. A II. világháború csendes-óceáni hadszínterén játszódó tízrészes eposz három fiatal katona szemszögéből mutatja be a háború borzalmait.

Steven Spielberg és Tom Hanks Az elit alakulat 2001-es bemutatója után három évvel, 2004 elején kereste meg Bruce McKenna producert, aki az európai hadszintéren játszódó sorozat egyik írója/készítője volt, hogy szeretnék folytatni a történetet, illetve bemutatnák a csendes-óceáni háború eseményeit. McKenna szerint Spielbergnek a háború ezen szakasza méginkább szívügye volt, mint az európai történések, mivel édesapja tengerészgyalogosként szolgált, és a rendező mindig is szerette volna filmre vinni azokat a történéseket, melyekben apja is tevékeny résztvevő volt.

A project első lépése a megfelelő történetek kiválasztása volt, ami sokkal nehezebbnek bizonyult, mint sejtenénk. "Míg A elit alakulat esetében egy század, az Easy történetét követjük végig, ráadásul adott volt egy könyv, amiből kiemeltünk egy-egy fejezetet, és kész, a háború csendes-óceáni szakaszában nem volt egyetlen olyan alakulat sem, ami minden jelentős ütközetben részt vett volna. Egy évünkbe tellett, mire rátaláltunk arra a két könyvre, illetve arra a három katonára, akik köré felépíthettünk egy tízrészes sorozatot."

2005 közepére McKenna és Hugh Ambrose, Az elit alakulat alapjául szolgáló regény írójának a fia többszáz órányi interjút készített az 1. és 5. Tengerészgyalogos hadosztály veteránjaival, feltúrtak minden lehetséges adatbázist és forrást, és a felhalmozott ismeretanyaggal a hátuk mögött megírták Robert Leckie, Eugene Sledge és Joseph Basilone történetét. A sztori alapjául Leckie és Sledge egy-egy könyve, A Helmet for My Pillow és a With the Old Breed  szolgált. A The Pacific - A hős alakulat a Guadalcanal-i csatától a japán fegyverletételig követi a főhősöket, láthatjuk majd a peleliui partraszállást, az Ivo Dzsima-i csatát és az okinavai ütközetet is.

A szereplőválogatás 2006 elején kezdődött el, és csak 2007-ben ért véget - annyian jelentkeztek a sorozatra, hogy az egyik főszerepet később megkapó James Badge Dale el sem hitte, hogy kiválasztották. "Aki élt és mozgott Hollywoodban, mindenki elment a castingra, névtelen színészektől kezdve ismert, befutott arcokig. Én éppen egy Broadway-darab után voltam, amikor felhívtak, hogy menjek be a második felolvasásra, mert az első rostán túljutottam. Már ez is nagyon meglepett, de az végképp, amikor 2007 elején, amikorra már teljesen el is felejtettem, hogy mi is az a Pacific, szóltak, hogy kezdjek el készülni a kiképzésre, mert utazunk Ausztráliába."

Dale a minisorozat előtt igazán jelentős szerepet csak egy itthon is ismert szériában, a 24-ben kapott (ő volt Chase ügynök, akinek Jack Bauer kolléga csuklóból vágja le a kezét egy baltával), inkább tévés vendégszerepekből lehet ismerős az arca. A többi főszereplő között sem találunk nagy nevet, Jon Seda negyvenévesen, vagy harminc filmmel a háta mögött sem nevezhető sztárnak, a harmadik főhős, Joseph Mazzello pedig leginkább arról híres, hogy ő volt a tündibündi kisgyerek a Jurrassic Parkban.

A forgatásra 2007 augusztusa és 2008 áprilisa között került sor Ausztráliában. A költségek az első jelentések szerint 140 millió dollárra rúgtak, ami jóval meghaladta A elit alakulat által felállított rekordot (125 millió dollár, azaz óránként 12,5 millió), ráadásul ez a szám meg sem közelíti a végső adatot, legalábbis Tony To executive producer szerint. "A Pacific a valaha készített legdrágább sorozat. Ha a reklámköltséget is figyelembe vesszük, akkor epizódonként húszmillió dollárnál is többet költöttük rá. Nem azért került ennyibe, mert a pénzt nem számított, hanem mert a helyszíni felvételek és a számítógépes effektek zabálják a pénzt."

Az utómunkálatokra újabb egy év ment el, a sorozat pedig 2009 közepére került dobozba, de az HBO nem akarta ősszel, a nagy országos tévék új sorozataival szemben elindítani, így várt még egy évet vele, és március 14-én kezdi el sugározni az USA-ban, rá egy napra pedig bemutatja a többi piacon is, így Magyarországon is.

Ami pedig az esetleges folytatást illeti, Bruce McKenna szerint Hanks és Spielberg trilógiában gondolkodott mindig is, ami a Ryan közlegény megmentésével indult, Az elit alakulattal folytatódott, és a The Pacific - A hős alakulattal ér véget." Egyelőre nincs tervbe véve további hadszínterek feldolgozása, legalábbis nekem még nem említették. Rengetegen kérdezik, hogy az I. világháborúról miért nem készítünk egy hasonlóan nagyszabású sorozatot, a válasz pofonegyszerű: az eddigi három közös munkánkhoz is igen nagy nehézségek árán tudtuk beszerezni a korhű fegyvereket és más harci eszközöket, legalábbis abban a mennyiségben, amire szükségünk volt, most képzeljék el ugyanezt az I. világháborúban használt felszereléssel. Egyszerűen lehetetlen feladat."

A sorozat első két epizódjáról írt kritikánkat itt olvashatják.