Az MTV nem adja élőben Demszky beszédét

Index, MTI
2010.03.12. 16:50 Módosítva: 2010.03.12. 16:51
Azért nem adja élőben a fővárosi önkormányzat hivatalos ünnepségét az MTV, arra hivatkoznak, hogy nincs rá pénzük, miután a kormány, az SZDSZ szavazatai ellenére elvette az intézmény közel tízmilliárdos céltámogatását.

A költségvetési megvonás miatt nem közvetíti élőben a szabaddemokraták vezette fővárosi önkormányzat március 15-i ünnepségét a Petőfi-szobornál a Magyar Televízió. A megemlékezésen beszédet mond majd Demszky Gábor főpolgármester is, de szónoklatát csak az esti Híradóban foglalják majd össze.

"Az Országgyűlés 2009 végén úgy döntött, hogy 2010-ben a műsorkészítésre fordítható központi költségvetés felét megvonja a közszolgálati Magyar Televíziótól. Az MTV a csaknem tízmilliárdos elvonás miatt egyebek mellett a költséges élő közvetítések (ideértve például kulturális és sporteseményeket) jelentős részéről is lemondott, és csak a médiatörvényben rögzített kötelezettségeinek tud eleget tenni" - olvasható a köztévé közleményében.

Azért lett az élő közvetítés elmaradása ügy, mert nyílt levelet írt négy, az SZDSZ-hez közelálló közéleti személyiség.

"A Petőfi-szobornál zajló megemlékezést a Magyar Televízió a rendszerváltás óta minden évben élőben közvetítette, idén azonban erre nem kerül sor. Nekünk, akik ott ünnepeltünk akkor is, amikor a sajtó nem számolhatott be erről, mindez nem lesz újdonság: most is elmegyünk, hogy együtt ünnepeljük meg nehezen kivívott szabadságunkat" - írta csütörtöki levelében Haraszti Miklós, Konrád György, Kőszeg Ferenc és Rajk László.

Az MTV reagálásában kiemelte, hogy a hagyományoknak és a médiatörvényben előírt kötelezettségeinek megfelelően az idén is élőben közvetíti a nemzeti ünnep minden állami eseményét. Emellett a Magyar Televízió a nemzeti ünnep minden jelentős eseményéről, így a fővárosi önkormányzat megemlékezéséről is beszámol a Híradóban, valamint ötvenperces összefoglalót ad március 15-én este, amelyben ugyancsak helyet kap a Petőfi-szobornál tartandó ünnepség.