Harmincas szinglikkel szórakozik a Duna TV

2010.04.22. 12:53
A Duna Televízió 2,4 milliárd forint többlettámogatást kapott váratlanul, nevelő célzattal, hiszen a pénzt az állítólag rosszul gazdálkodó MTV-től vonták el. A Duna a hirtelen jött támogatás nagy részét műsorkészítésre fordítja, főleg sorozatokat fognak forgatni. Első próbálkozás a Diplomatavadász című vígjátéksorozat.

A Diplomatavadász alapötlete viszonylag egyszerű: a szőke, 33 éves Rebekának (Sallai Nóra) két barátnője, Nóra (Gubík Ági) és Eszter (Szűcs Kinga) segít diplomata foglalkozású férjet keresni, mikor Rebeka rájön, hogy itt az ideje megállapodni. „A vígjáték a Jóbarátok, a Melrose Place vagy a Saint Tropez-i szerelmek mintájára a humoros párbeszédek, abszurd helyzetek, és drámai fordulatok filmje lesz” – kecsegtetnek az alkotók a sajtóanyagban. A történetbe belecsempészték Labancz Lillát is, az Álom.net hősnőjét, aki „felelőtlen, ámde szerethető huszonnégy éves fruskát” játszik, idézem a sajtóanyagból. A Diplomatavadászt N. Forgács Gábor rendezi, aki az Álom.netet is készítette, és mint megtudtuk, nagyon szeret Labancz Lillával dolgozni.

Társadalmi jelenség

A 22 részes tévéjáték 26 perces epizódokban vetíti majd a Duna TV ősszel. "A teljes sorozat ára nettó 178 000 000 forint, azaz  részenként 8 100 000 forintba kerül, ami teljesen átlagos műsorár” – közölte Herczeg Dóra, a csatorna szóvivője. Kérdésemre, hogy a látszólag bulváros, amerikás produkció nem esik-e túl távol a Duna eddig megszokott arculatától, így válaszolt: „A sorozat elindítása része annak a stratégiának, hogy kedvelt, színvonalas magyar sorozatok gyártását segítsük, magyar színészek foglalkoztatásával. Az idei plusz költségvetési támogatásunk révén azt tesszük, amit az MTV jól csinált a rendszerváltás előtt: jó tévés játékfilmeket, sorozatokat készítünk.”

A szóvivő szerint a Diplomatavadász a maga kategóriájában  igényesnek ígérkező, vígjáték-elemeket használó, párkapcsolatokra épülő sorozat, amivel a fiatalokat is szeretnék megszólítani. „A szingli életforma bemutatásával egy társadalmi jelenséget is feldolgoz, tehát tökéletesen beleillik a Duna Televízió műsorstratégiájába” – mondta.

Képek a forgatásról
Fotó: Barakonyi Szabolcs

„Ez miért vált ki ekkora sajtóérdeklődést?” – teszi fel a költői kérdést a stáb egyik tagja, miközben a konyhában egy csókjelenetet forgatnak Tiborral és Kingával. „Mert idehívtak minket” – válaszoltam neki, bár mint utólag kiderült, tévedtem, az Indexet ugyanis nem hívták meg, nem véletlenül. A comment.comon Sixx nemrég hirtelen felindultságból megírta a véleményét a készülő sorozatról. A sorozat sajtóközleménye felidegesítette őt, a filmeseket pedig a cikke idegesítette fel. A rendező szerencsére nem haragtartó típus, ezért nem tessékeltek ki a forgatásról, sőt még a pogácsafogyasztási szokásaimat sem figyelték gyanakvással.

„Kár, hogy nem a liftes napra hívták meg a sajtót” – viccelődött egy stábtag, utalva arra, hogy a nyílt forgatási napon egész szűk helyiségekben voltak a szettek, a fotósokkal teljesen megteltek az újépítésű lakóparklakás szobái. A forgatáson eleinte úgy éreztem magam, mintha a Barátok köztbe csöppentem volna, de miután beszéltem néhány színésszel, rájöttem, ez inkább valami amerikai-magyar Családi kör lesz.

Picit beteg

„Annyi minden összejött. Vidéken voltam, a barátnőmet bedrogozták...” – hallatszott ki a csókjelenetből Eszter szövege, majd bejelentették, hogy Csonka Picivel is lehet interjúzni. Csonka Picit elkapta egy lázzal és hányingerrel járó vírus, így csak viszonylag távolról, betegágyából faggathattam, hogy mit csinál a filmben. A válófélben lévő Bálintot játssza, de azt hiába kérdeztem tőle, hogy el fognak-e válni, mert Pici még odáig ne jutott el a szövegkönyvben. „Én csak azt tudom, hogy kihűlt a kapcsolatunk” – mondta.

A mindenest alakító Marika nénivel, Várnagy Katival két jelenet közt jól elbeszélgettem arról, hogy milyen nehéz egy nyugdíjas színész élete. A 70 éves Várnagy Kati sokáig az Állami Déryné Színházban játszott, emellett szinkronizált, de aztán beteg lett, és kiesett a szinkronizálási gyakorlatból. „Sosem fogom újra megtanulni a szinkronizálást, az unokáim szerint béna vagyok, még sms-ezni sem tudok” – panaszkodott vidáman, aztán kiment elszívni egy cigit. Pedig Kati néni még animéket is szinkronizált, ő volt például Pinako Rockbell magyar hangja a Fullmetal Alchemistben.

Aztán a három főszereplőnőt fotózásra hívták a kertbe a sajtó képviselői. „Az miért jó, hogy hintázik?” – értetlenkedett az egyik fotós nő, de fotósunk,  Barakonyi Szabolcs megmutatta neki:

Hintázó nő

Marikán kívül Gubík Ági is szimpatikusan válaszolt kérdéseimre, bár annyi előnnyel indult a többiekkel szemben, hogy őt már láttam szerepelni. Till Attila Pánik című filmjében tetszett a pánikbeteg nő szerepében. Most is hasonló szerepet kapott, olyan nőt kell játszania, aki mindent elér anyagilag, de a magánéletben nem boldogul. „Érdekes, mert Szlovákiában és Csehországban sosem játszottam ezt a karaktert, Magyarországon viszont sokszor ilyennel találnak meg. Az jó, ha azt hiszik, hogy gazdag vagyok, bárcsak így lenne” – nevetett. Megkérdeztem tőle, miért vállalta el a szerepet, mire nemes egyszerűséggel azt felelte: „Mert színész vagyok, és szeretem, ha van munkám”.

Gubík Ági említette, hogy szeret vígjátékban játszani, ezért megkértem, idézzen fel humoros jelenetet, hogy lássuk, mégis milyen fajta poénokra számítsunk. „Olvastam a szövegkönyvet, és például vicces volt, hogy amikor megtudják, hogy a máltai nagykövet Magyarországon mindig squashozik, nekem kell lefoglalnom, hogy ne érjen oda a terembe. Azt találom ki, hogy nekimegyek, és azzal rágalmazom, hogy ellopta a pénztárcámat. Szituációs humor van benne főként.”

Azzal kapcsolatban, hogy nem gondolja-e, hogy a pénzes férfiak vadászata rossz üzenet lehet a nőknek, elmondta, hogy ebben van valami, de reméli, hogy az ő szerepe inkább azt fogja megmutatni, hogy hiába tűnik mindenki happynek, mint az amerikai sorozatokban, egy valami hiányzik. "Talán a boldogság".

A három lány látszólag nagyon élvezte, hogy még a szokásosnál is nagyobb zsongás veszi őket körül a nyílt forgatási napon. Itt-ott feltűntek, különböző pózokban, hol a hinta tartócsövén, a libikókán vagy egy motoron, édesen vihorásztak a napsütésben, ahogy ezt el lehet várni egy harmincpluszos szinglitől luxus környezetben. „Rebeka hóbortsága közel áll hozzám” – csíptem el egy nyilatkozatot, amit a Duna TV-nek adott egy színésznő, aztán egy másikat, amiben kiderült, hogy valamelyik színésznőnek a kedvenc színe a zöld.