Már Hollywoodnak sem kell a szilikonmell

2010.05.05. 08:31
Az álomgyár évtizedeken át azon dolgozott, hogy a filmvászonra – a hősszerepekben mindenképpen – csak a tökéletes arcú, kidolgozott testű színészek és kellőképpen vonzó színésznők kerülhessenek, annak árán is, hogy a delikvenseknek a kívánt hatás elérése érdekében kés alá kellett feküdniük valamelyik Beverly Hills-i magánklinikán. A sors iróniája, hogy a szereposztó rendezők most pont ezeket a tökéletes hímeket és nőstényeket szórják ki a meghallgatások első körében.

A trendek változnak, különösebben azon sem lehet csodálkozni, hogy a Hollywoodban ezerszámra tolongó, a katalógusból orrot és melleket választó egyenszőkék kora lejárt, a kutyának sem kell a botoxozott homlok és a mesterségesen felfújt száj. Egyre több film és tévésorozat szereplőválogatására keresnek úgy színészeket, hogy a plasztikai/kozmetikai műtétek egyenesen kizáró tényezők, a közönség ugyanis megcsömörlött az olyan, futószalagon eléjük tolt csinibabáktól, mint pl. Heidi Montag, az MTV The Hills című sorozatának főszereplője.

A Fox Televisionnál volt először tapasztalható az, hogy az új sorozatok szerepeire nem helyi, azaz Los Angeles-i illetőségű színésznőket kerestek, hanem átruccantak Nagy Britanniába, sőt elutaztak Ausztráliáig, hogy megtalálják azt a természetes arcot, akit hitelesnek tartanak. Ilyen például Anna Torv, a nálunk is látható Rejtély ausztrál főszereplője, vagy az ugyanebben a sorozatban játszó, szintén ausztrál John Noble, de említhetnénk példának Yvonne Strahowskit is a Chuckból (ausztrál), vagy a FlashForward szinte teljes szereplőgárdáját (Dominic Monaghan, Joseph Fiennes, Sonya Walger, Jack Davenport – angolok, Bryan F. O'Byrne – ír). Marcia Shulman, a Fox egyik szereposztó rendezője szerint a válogatásokra megjelenő színészek hetven százalékát ránézésre el lehet küldeni, mert semmi emlékezetes nincs bennük azon kívül, hogy pont úgy néznek ki, mint a mellettük űlő hat másik. A műtéti beavatkozásokat azonban nem csupán a fiataloknál, az idősebb színészeknél sem szeretik mostanában, ráncokat és kornak megfelelő bőrt keresnek az ügynökök, a koruknál jóval fiatalabbra műtött színészek így könnyen hoppon maradnak.

A hollywoodi celebek is kezdenek tisztába jönni azzal, hogy a trend megfordult, és lassan ott tartunk, hogy szívesebben beszélnek egy kiszivárgott szexvideóról vagy egy elvonókúráról, mint egy zsírleszívásról vagy felvarrt szemhéjról. A Karib-tenger kalózainak legújabb részéhez kizárólag olyan színészeket és statisztákat kerestek, akiknek semmiféle kozmetikai műtétjük nem volt – ennek bizonyítására a szereposztók a nőkről fürdőruhás képeket kértek a szokásos portré mellé. Nem is jelentkeztek annyian a szerepekre, mint szoktak. Pár évnek el kell telnie ahhoz, hogy divatba jöjjön a szeplős bőr és a természetesen álló mell.