Gál J. Zoltán a Vasárnapi Hírek élén

2010.06.02. 16:12 Módosítva: 2010.06.02. 16:12
A Gyurcsány-kormány egykori miniszterelnöki kabinetvezetője lesz a Vasárnapi Hírek felelős szerkesztője. Gál J. Zoltán két ciklus után az áprilisi választáson vesztette el országgyűlési képviselői mandátumát. A lapot a napokban vette meg a Szabad Föld című újságot is kiadó Geomédia Zrt.
Gál J. Zoltán
Gál J. Zoltán

Az Index információi szerint főszerkesztőváltás történt a Vasárnapi Hírek című hetilapnál. Az eddigi főszerkesztő Avar János átadta a lapvezetést Gál J. Zoltánnak, aki szerdán már értekezletet is tartott a munkatársaknak.

Gál J. az Indexnek azt mondta, az újság új tulajdonosával, a Geomédia Zrt.-vel kötött megállapodást, miszerint júliustól felelős szerkesztőként irányítja majd a szerkesztőség munkáját. Gál J. szerint megbízatása arra szól, hogy a nyár közepétől új formátumban, modern tartalommal jelenjen meg a lap.

Gál J. Zoltán nyolc év képviselőség után az áprilisi választásokat követően vált meg a parlamenttől, ahol az utóbbi két évben már keveset szerepelt, sőt az MSZP országos listáján nem is kért helyet magának.

Gál J. 2008 elején távozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki kabinetjéből, amelyet addig lényegében ő irányított. Politikai karrierje előtt évekig dolgozott újságíróként a Népszabadságnál, a Magyar Hírlapnál, majd a Népszavánál, ahol főszerkesztő-helyettes is volt. Az MSZP-s irányítók közé Medgyessy Péter kampánycsapatának tagjaként került. 2002 után államtitkári rangban irányította a kabinet kommunikációs munkáját.

A hetillap eddig egy Puch Lászlóhoz közeli cég fennhatósága alatt működött. A lapot kiadó VH Kiadó Kft.-t a cégadatok szerint három magánszemély és egy Slumdog nevű belize-i offshore cég mellett a Békés Projekt Kft. irányította. A békéscsabai székhellyel működő kft. korábban egyik tulajdonosa volt a Népszavának is, amelyben 2005-ben érdekes konstrukcióban a VH Kiadó Kft.-nek volt többségi tulajdona, miközben a BP tulajdonos volt a VH Kiadóban is.

Az utóbbi időben a BP többségi tulajdonosa volt a stop.hu hírportálnak is, és tavaly decemberben ez a cég vette meg a újságtól akkor távozó, azóta előzetes letartóztatásba került Hováth Évától a kisebbségi tulajdonrészét.